Sabtu, 15 Oktober 2011

R-O-K-O-K part 2

Ari 2 ade post pasal rokok kan, akibat n tips tuk berenti merokok..nie plak gamba kat sbuah restoran di England... 

Nak mati, mati sorg2 ye!!!


Khamis, 13 Oktober 2011

Senarai Universiti-Universiti Terbaik Di Malaysia 2009/2010/2011


Tempat Pertama : Universiti Malaya
Ranking Dunia 2009 : Kedudukan no. 180
Ranking Asia 2009 : Kedudukan no. 39
Ranking Asia 2010 : Kedudukan no. 42



Tempat Kedua : Universiti Kebangsaan Malaysia
Ranking Dunia 2009 : Kedudukan no. 291
Ranking Asia 2009 : Kedudukan no. 51
Ranking Asia 2010 : Kedudukan no. 58



Tempat Ketiga : Universiti Sains Malaysia
Ranking Dunia 2009 : Kedudukan no. 314
Ranking Asia 2009 : Kedudukan no. 69
Ranking Asia 2010 : Kedudukan no. 69


Tempat Keempat : Universiti Putra Malaysia
Ranking Dunia 2009 : Kedudukan no. 345
Ranking Asia 2009 : Kedudukan no. 90
Ranking Asia 2010 : Kedudukan no. 77


Tempat Kelima : Universiti Teknologi Malaysia
Ranking Dunia 2009 : Kedudukan no. 320
Ranking Asia 2009 : Kedudukan no. 82
Ranking Asia 2010 : Kedudukan no. 82


Tempat Keenam : Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
Ranking Dunia 2009 : Tiada
Ranking Asia 2009 : Kedudukan no. 201
Ranking Asia 2010 : Kedudukan no. 151


2011

World Rank
Name
Country Rank
629
Universiti Sains Malaysia
1
694
Universiti Teknologi Malaysia
2
731
Universiti Kebangsaan Malaysia
3
771
Universiti Putra Malaysia
4
788
University of Malaya
5
995
Universiti Malaysia Perlis
6
1126
Multimedia University
7
1133
Universiti Teknologi Mara
8
1344
Universiti Malaysia Pahang
9
1491
International Islamic University of Malaysia *
10

Jumaat, 7 Oktober 2011

5 Positive Thoughts

R-O-K-O-K

OK, rokok…

Hate rokok!
Mayb mse diorg isap 2 diorg x tfikir lgsg sal keburukan rokok kan…

Jom bce!

Di antara kesan sampingan merokok termasuklah :-
1.      Deria hidung kurang sensitif.
2.      Gigi mudah rosak manakala gusi mudah bengkak. Keadaan ini
lambat laun boleh menyebabkan tisu tulang penyokong gigi
termusnah dan akhirnya terpaksa dicabut.
3.       Kemujaraban atau keberkesanan sesuatu ubat yang digunakan
untuk merawat sesuatu penyakit berkurangan sekiranya seseorang
                                              itu kerap merokok.         
4.      Keupayaan fizikal dan mental terganggu.
5.      Jari dan gigi sering terstain warna coklat. Keadaan ini disebabkan
oleh kesan tar dalam rokok yang boleh menyebabkan seseorang
hilang keupayaan menghidu dan nafasnya berbau.
6.      Gangguan sistem gastrousus seperti ulser perut.
7.      Emfisima, asma dan penyakit sistem pernafasan lain.
8.             Penyakit jantung.
9.      Kanser larinks dan esofogus.
10.    Kanser paru-paru.
11.        Kanser pankreas.

 Pengalaman kat bus station…bengang gile, rse cam nak pengsan je bau asap rokok dah la mse 2 panas…tengahari, standard la rse pening kan… so, sebenarnye x kesah sgt kalo diorg nak isap rokok 2 sbb diorg yg bnuh diri diorg..tp kan, sbnarnye, org kat skeliling diorg nie lg bahaye…jom check !

Kajian menunjukkan seorang yang merokok itu hanya menyedut lebih kurang 25% daripada asap rokoknya, manakala baki 75% asap rokok itu akan meresap ke udara dan mungkin atau boleh disedut oleh orang lain di sekelilingnya.

JADI , APAKAH KESANNYA ?

Penyelidikan menunjukkan ASAP ROKOK tersebut boleh mendatangkan kesan-kesan buruk kepada :-

·                     ISTERI PEROKOK.

Isteri-isteri ini mempunyai risiko mengidap barah paru-paru yang lebih tinggi berbanding dengan isteri orang yang bukan perokok.

·                     RAKAN-RAKAN SEPEJABAT.

Mereka yang bekerja dengan perokok untuk jangka masa yang lama boleh mengalami kerosakan paru-paru.

·                     BAYI DAN KANAK-KANAK.

Asap rokok boleh menggencat pertumbuhan bayi di dalam rahim ibu.

Anak-anak perokok lebih kerap di serang oleh jangkitan paru-paru, batuk-batuk, selsema dan sakit kerongkong. Mereka juga lebih kerap jatuh sakit.

SECARA UMUM

Akibat dari menyedut ASAP ROKOK kebanyakan orang mengalami kesan-kesan seperti :-

#     SAKIT KEPALA

#     SAKIT KERONGKONG DAN SAKIT MATA

#     PENING – PENING

#     BATUK – BATUK

Orang bijak pandai selalu merungkai masalah, kesan dan akibat…
Jalan penyelesaian? Ok..nie tips je la, ape2 hal pun tserah pada individu 2 sndiri..

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” QS 13:11

Teknik berhenti merokok
Tip Berhenti Merokok 12 M :
1. Melengah-lengahkan
  • Tunggu 5 minit atau katakan nanti sebentar.
2. Menarik nafas panjang
  • Tarikh nafas 3 kali secara perlahan-lahan.
3. Minum air
  • Terutama air masak. Elakkan minuman berkafein.
4. Menyibukkan diri
  • Buat sesuatu bagi mengalih fikiran dan untuk melupakan rokok.
5. Menjauhkan diri
  • Jauhkan diri daripada orang yang merokok.
6. Mengelakkan diri
  • Daripada suasana atau situasi yang mendorong kepada merokok.
7. Mengunyah sesuatu
  • Seperti gula-gula getah dan memakan buah-buahan. Elakkan sesuatu yang manis.
8. Membasuh tangan selalu
9. Mandi dengan kerap
10. Meregangkan otot
  • Lakukan senaman regangan apabila rasa mengantuk.
11. Meditasi
12. Memohon doa


  • Berdoa agar dikuatkan azam dan tingkatkan usaha untuk berhento merokok.

Khamis, 6 Oktober 2011

Tumblr, Blogspot, Wordpress

Apa beza Tumblr, Blogspot n Wordpress?




Tumblr is a blogging platform that allows users to post text, images, videos, links, quotes and audio to their tumblelog, a short-form blog. Users can follow other users, or choose to make their tumblelog private. The service emphasizes ease of use.
tumblr is also a word in: Portuguese



Blogger is a blog publishing service that allows private or multi-user blogs with time-stamped entries. It was created by Pyra Labs, which was bought by Google in 2003. Generally, the blogs are hosted by Google at subdomains of blogspot.com. ...Afrikaans



WordPress is an open source CMS, often used as a blog publishing application powered by PHP and MySQL. It has many features including a plugin architecture and a templating system. Used by over 12% of the 1,000,000 biggest websites, WordPress is the most popular CMS in use today.


sy pun bce tumblr n blog org gak…
antara yg best yg sy rse…


byk photo sweet dlm page nie…bce tumbler jew..sy suke save then upload dlm album tumblr kat fb..^__^


dlm page ni plak best sbb empunye page nie bsmngt…hahaha, patriotic gitu..xnak gune word English..terbaik la..


nie blog membe kat CFS dak ICT..start wat blog after bce my blog…erm, blog die best sbb always story sal bnde yg sume org hadapi…


nie plak blog ex-roommates..sweet la

and byk lg page yg sy suke bce…

so, korg pun mesti ade page yg korg suke bce kan time on9…=) share la ye

Cinta Selepas Berkahwin

Manisnya cinta selepas diijabqabul..

Rasulullah SAW pun selalu bersenda gurau dengan Saidatina Aisyah. Kata hadis Nabi SAW yang ringkas dalam pencarian pasangan yang secocok dengan anda:

"..sehingga kamu dapat tertawa dengannya dan ia tertawa denganmu.."
( HR Muttafaqun 'Alaih )

p/s : Cubit mesra pipi si isteri, dapat pahala. Cubit mesra pipi si suami, dapat pahala. Berpahala, membawa ke SYURGA..(
✿◠‿◠)

Isnin, 3 Oktober 2011

Sorry and Thank You

1.20am
Depan Tv

after berbulan tak update Saya Qaleesya, malam nie terasa cam nak update plak, yela, tgh cuti sem 3 bln, dulu busy memanjang...

Banyak mende yg dah jd spanjang xjenguk Saya Qaleesya nie...nanti la story..1 by 1


I just wanna say Sorry and Thank You to all my roommates

Amalina bt Abdul Aziz


Ida Juaini Syazwanie bt Nor Azelin

and...

Fatahsha Amira bt Bakri



  1. sbb wat byk salah ngn korg
  2. tak care korg
  3. menyibuk sal personal life korg
  4. kaco korg ckp tepon ngn sweetheart korg
  5. tak share pape yg patut d share
  6. men ambik je brg korg without gtau dulu
  7. men korgnye bear/bantal/Momoko(tul x eje nie)
  8. makan makanan korg sesuke ati jew
  9. pow macam2
  10. suruh korg wat bnde yg korg x suke
  11. komen keje korg kejam2
  12. tak join pape event dlm blik 2
  13. melalak je tiap2 mlm
  14. ignore korgnye talk
  15. wat kelas xde permit dlm blik
  16. talk sal bukan2
  17. habiskan duit korg (ajak kuar je weekend)
  18. sepahkan bilik
  19. tak terima opinions korg
  20. menakutkan korg
  21. and so on...(byk lg smpai xlarat nak listkn)

for

  1. sudi jd roommates aku for this sem
  2. caring me
  3. giving ur shoulder for me to lean
  4. advising me
  5. commenting my work
  6. teaching me
  7. hearing me
  8. going out with me
  9. helping me
  10. borrowing me your goods
  11. sharing stories
  12. watching movies with me
  13. eating with me
  14. showering with me
  15. sleeping with me
  16. buying wafer for me
  17. laughing with me
  18. talking with me
  19. staying with me
  20. capturing photos with me
  21. going Pasar Malam / Bazaar with me
  22. doing crazy things with me
  23. do not kept any secret from me
  24. following my advices
  25. and so on ... so many


I will let u go if u ask for and u have let me go if I ask for that

we have our own life that we should survive alone without friends...so, u can choose the best way for u. InsyaAllah, u will be the better person with the way that u choose...

SWEET MEMORY !!!






Rabu, 22 Jun 2011

Ceritera An Art Block

As usually, all the exercises have been done on the A3 paper.

Saya hanya nak bagitahu yang saya hamper habiskan 1 art block tuk siapkan exercise 1…ni baru 1 exercise belum 10 lagi, kalo 10 saya tak tahu la berapa art block yang saya habiskan nanti..

Memang membazir, tapi y not kita spent banyak masa, wang, and tools tuk dapatkan result yg baik kan???
 Anyone agree with me??? Raise your hand like me!!!
Hehehe…

Biasa lah kan, kalo da freehand nak wat straight line memang susah la, tapi x mustahilkan..


 nie just tuk Appendix B pen saja- berhelai2 kertas yg da habis

 Appendix A- pencil

 Appendix A-Pen
 Appendix B-Pencil



korang leh la usha kat FB saya, banyak lagi gambar kat sana...dalam album Oh, my husband!!! Yang gamba senget sumenye yg x jadi....
Inilah kisah An Art Block…saya habiskan an art block tuk nie je, kalo la art block 2 leh bcakap, mesti saya da kena sound kan, heheh

In mind: kena beli lagi 1 or 2 art block ni tuk next exercises…HUH =.=! 

Sabtu, 18 Jun 2011

Oh my husband !!!

Assalamualaikum,
Macam-macam dugaan hari ni yang kitorang tempuhi. Yang bestnya, dah lama tak menitiskan air mata, pagi tadi tertitis suda biji-biji mutiara daripada pancaindera yang bernama mata yang telah Tuhan pinjamkan kepada hambaNya ini.

Tak nak, saya x kan cerita….


Hehehehe

Sapa husband saya???
Tak tahu nak cerita macam mana pasal husband saya ni, sebab saya selalu tension ngn dia, saya kena banyak sabar dgn dia, saya yg selalu keluarkan duit, kalo saya merajuk, dia tak pernah nak pujuk.
Saya sayang dia…
Kalo ade masa free je, saya mesti luangkan masa bersama husband saya ni. Tak de sapa pun nak jeles ngn saya sebab diorg pun ade husband diorg gak. So, pandai2 la nak date ke nak wat p eke yg pentg husband saya akan sentiasa menguji saya. Semakin lama semakin banyak kerenahnya, macam main game, kalo dah lama main, akan naik level n semakin meninggkat tahap kepayahan untuk pass jd isteri mithali.

Kalo saya bersama dgn dia, saya sanggup tak makan, saya rela berlapar sebab saya sayangkan dia, tak sanggup nak biarkan dia tunggu saya lama-lama. Saya akan pakaikan dia pakaian yang kemas saja. Kalo tak kemas, saya akan pakaikan dia pakaian yang lain. Sebab saya amat cerewet kalo husband saya tak smart. Saya nak dia nampak kemas, smart, bersih, and sume orang akan bagi gred A bila ternampak je husband saya nie.

Saya nikah ngn husband saya pada 13 Jun 2011, baru lagi. Belum sampai seminggu lagi nikah kan. Saya dah kenal suami saya nie, setahun yang lalu, masa mula2 kenal dia, terus saya jatuh cinta.


First love la kan. Selama setahun saya pendam perasaan terhadapnya. Sekarang dia adalah milik saya secara mutlak. Dia hak saya !!!



Adinda amat menyayangimu wahai suamiku,
GRAPHIC COMMUNICATION 1


Betapa saya sayangkan husband saya ini.

Isnin, 13 Jun 2011

Tujuh Jam

Tujuh Jam adalah satu entri yang menceritakan gelagat manusia yang sempat saya tonton semasa tujuh jam yang telah saya habiskan di sekitar Berjaya Times Square (BTS) dan Masjid Jamek.

1.      Inilah Rakyat Malaysia

Sudah disediakan segala kemudahan bukan nak guna. Nak cross the way pun boleh sabar x? Tekan la button kat tiang tu dulu, ni tidak, main lintas je..kalau kena langgar macam mana? Time ni, si Amal dah tekan button 2, just wait a minute je la kan, but a group of people still berlari berkejaran nak cross sebab nak tekan or x nak tunggu. Entah la. Our government spent berbilion-bilion ringgit tuk kemudahan kita but we don’t use the facilities.

Kalau korang Teletubies takpe gak

2.      Aunty, u can take my sit.

Dalam Monorel. Cam biasa, kena utamakan yang tua, wanita mengandung. And as usually jugak la, the young generation just ignore the elders by doing their own business. Padahal tak de makna sangatlah setakat nak message2 dalam train, boleh je massege kalo berdiri pun. Ida yang ajak saya bangun n bagi sit kitorang tu kat dua orang aunty kat yang baru masuk, that time saya xprasan de aunty 2. Maybe gak orang lain pun tak prasan kan..
Moral: Jangan mudah menjatuhkan hukuman without we know the reason(s).

Bersyukurlah sebab Malaysia tak macam ni.

3.      Kacau daun

Ya, memang saya kacau daun dua makhluk tuhan yang tengah asyik berasmara dana kat tingkat 10 BTS. Jauh kot sampai ke level 10, dah la sunyi. Dah jadi normal kan, merpati dua sejoli bermesra kat mane2 je, tak payah pergi private place pun..


4.      First time

Dah biasa tengok kat tv babak someone tolong orang buta cross jalan. Semalam, we help a man cross the way at LRT Station Masjid Jamek. Bukan nak bangga diri but, dalam ramai2 orang kat sini Allah gerakkan hati kami tuk tolong orang tu. Yang lain tgk je la sbb ktorg da tlg, kalo sy jadi diorg pun saya tgk je sbb da de org yg tlg kan. Tak kan nak semak2 kat situ plak. Yang paling best, time 2 hujan, time nak lintas, kete duk lalu je, habis air tpercik kat ktorg. Lenjun gak la seluar.. Ada gak sorang mamat ni dating tolong pegang tangan pak cik tu, sebab sy n amal just tarik lengan baju pak cik 2 je..hehe..


Terpilih? Bertuah? Or What?
Yang penting, ktorg seronok sebab dapat pengalaman ni
5.      Kopok


Kat Masjid Jamek, kalau da biasa pergi confirm korang akan nampak ramai peminta sedekah atau pengemis kat area ni. Dalam ramai2, saya tertarik pada seorang pak cik nie, dia duk kat tengah2 laluan pejalan kaki, betul2 kat tengah market 2, dia ada bawak bekas plastic n dalam tu ada kopok mean kerepek. Tak nampak sangat macam meminta kan..

Nie je la mende yg saya nak share…

Halaman

R-O-K-O-K part 2

Ari 2 ade post pasal rokok kan, akibat n tips tuk berenti merokok..nie plak gamba kat sbuah restoran di England... 

Nak mati, mati sorg2 ye!!!


Senarai Universiti-Universiti Terbaik Di Malaysia 2009/2010/2011


Tempat Pertama : Universiti Malaya
Ranking Dunia 2009 : Kedudukan no. 180
Ranking Asia 2009 : Kedudukan no. 39
Ranking Asia 2010 : Kedudukan no. 42



Tempat Kedua : Universiti Kebangsaan Malaysia
Ranking Dunia 2009 : Kedudukan no. 291
Ranking Asia 2009 : Kedudukan no. 51
Ranking Asia 2010 : Kedudukan no. 58



Tempat Ketiga : Universiti Sains Malaysia
Ranking Dunia 2009 : Kedudukan no. 314
Ranking Asia 2009 : Kedudukan no. 69
Ranking Asia 2010 : Kedudukan no. 69


Tempat Keempat : Universiti Putra Malaysia
Ranking Dunia 2009 : Kedudukan no. 345
Ranking Asia 2009 : Kedudukan no. 90
Ranking Asia 2010 : Kedudukan no. 77


Tempat Kelima : Universiti Teknologi Malaysia
Ranking Dunia 2009 : Kedudukan no. 320
Ranking Asia 2009 : Kedudukan no. 82
Ranking Asia 2010 : Kedudukan no. 82


Tempat Keenam : Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
Ranking Dunia 2009 : Tiada
Ranking Asia 2009 : Kedudukan no. 201
Ranking Asia 2010 : Kedudukan no. 151


2011

World Rank
Name
Country Rank
629
Universiti Sains Malaysia
1
694
Universiti Teknologi Malaysia
2
731
Universiti Kebangsaan Malaysia
3
771
Universiti Putra Malaysia
4
788
University of Malaya
5
995
Universiti Malaysia Perlis
6
1126
Multimedia University
7
1133
Universiti Teknologi Mara
8
1344
Universiti Malaysia Pahang
9
1491
International Islamic University of Malaysia *
10

5 Positive Thoughts

R-O-K-O-K

OK, rokok…

Hate rokok!
Mayb mse diorg isap 2 diorg x tfikir lgsg sal keburukan rokok kan…

Jom bce!

Di antara kesan sampingan merokok termasuklah :-
1.      Deria hidung kurang sensitif.
2.      Gigi mudah rosak manakala gusi mudah bengkak. Keadaan ini
lambat laun boleh menyebabkan tisu tulang penyokong gigi
termusnah dan akhirnya terpaksa dicabut.
3.       Kemujaraban atau keberkesanan sesuatu ubat yang digunakan
untuk merawat sesuatu penyakit berkurangan sekiranya seseorang
                                              itu kerap merokok.         
4.      Keupayaan fizikal dan mental terganggu.
5.      Jari dan gigi sering terstain warna coklat. Keadaan ini disebabkan
oleh kesan tar dalam rokok yang boleh menyebabkan seseorang
hilang keupayaan menghidu dan nafasnya berbau.
6.      Gangguan sistem gastrousus seperti ulser perut.
7.      Emfisima, asma dan penyakit sistem pernafasan lain.
8.             Penyakit jantung.
9.      Kanser larinks dan esofogus.
10.    Kanser paru-paru.
11.        Kanser pankreas.

 Pengalaman kat bus station…bengang gile, rse cam nak pengsan je bau asap rokok dah la mse 2 panas…tengahari, standard la rse pening kan… so, sebenarnye x kesah sgt kalo diorg nak isap rokok 2 sbb diorg yg bnuh diri diorg..tp kan, sbnarnye, org kat skeliling diorg nie lg bahaye…jom check !

Kajian menunjukkan seorang yang merokok itu hanya menyedut lebih kurang 25% daripada asap rokoknya, manakala baki 75% asap rokok itu akan meresap ke udara dan mungkin atau boleh disedut oleh orang lain di sekelilingnya.

JADI , APAKAH KESANNYA ?

Penyelidikan menunjukkan ASAP ROKOK tersebut boleh mendatangkan kesan-kesan buruk kepada :-

·                     ISTERI PEROKOK.

Isteri-isteri ini mempunyai risiko mengidap barah paru-paru yang lebih tinggi berbanding dengan isteri orang yang bukan perokok.

·                     RAKAN-RAKAN SEPEJABAT.

Mereka yang bekerja dengan perokok untuk jangka masa yang lama boleh mengalami kerosakan paru-paru.

·                     BAYI DAN KANAK-KANAK.

Asap rokok boleh menggencat pertumbuhan bayi di dalam rahim ibu.

Anak-anak perokok lebih kerap di serang oleh jangkitan paru-paru, batuk-batuk, selsema dan sakit kerongkong. Mereka juga lebih kerap jatuh sakit.

SECARA UMUM

Akibat dari menyedut ASAP ROKOK kebanyakan orang mengalami kesan-kesan seperti :-

#     SAKIT KEPALA

#     SAKIT KERONGKONG DAN SAKIT MATA

#     PENING – PENING

#     BATUK – BATUK

Orang bijak pandai selalu merungkai masalah, kesan dan akibat…
Jalan penyelesaian? Ok..nie tips je la, ape2 hal pun tserah pada individu 2 sndiri..

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” QS 13:11

Teknik berhenti merokok
Tip Berhenti Merokok 12 M :
1. Melengah-lengahkan
  • Tunggu 5 minit atau katakan nanti sebentar.
2. Menarik nafas panjang
  • Tarikh nafas 3 kali secara perlahan-lahan.
3. Minum air
  • Terutama air masak. Elakkan minuman berkafein.
4. Menyibukkan diri
  • Buat sesuatu bagi mengalih fikiran dan untuk melupakan rokok.
5. Menjauhkan diri
  • Jauhkan diri daripada orang yang merokok.
6. Mengelakkan diri
  • Daripada suasana atau situasi yang mendorong kepada merokok.
7. Mengunyah sesuatu
  • Seperti gula-gula getah dan memakan buah-buahan. Elakkan sesuatu yang manis.
8. Membasuh tangan selalu
9. Mandi dengan kerap
10. Meregangkan otot
  • Lakukan senaman regangan apabila rasa mengantuk.
11. Meditasi
12. Memohon doa


  • Berdoa agar dikuatkan azam dan tingkatkan usaha untuk berhento merokok.

Tumblr, Blogspot, Wordpress

Apa beza Tumblr, Blogspot n Wordpress?




Tumblr is a blogging platform that allows users to post text, images, videos, links, quotes and audio to their tumblelog, a short-form blog. Users can follow other users, or choose to make their tumblelog private. The service emphasizes ease of use.
tumblr is also a word in: Portuguese



Blogger is a blog publishing service that allows private or multi-user blogs with time-stamped entries. It was created by Pyra Labs, which was bought by Google in 2003. Generally, the blogs are hosted by Google at subdomains of blogspot.com. ...Afrikaans



WordPress is an open source CMS, often used as a blog publishing application powered by PHP and MySQL. It has many features including a plugin architecture and a templating system. Used by over 12% of the 1,000,000 biggest websites, WordPress is the most popular CMS in use today.


sy pun bce tumblr n blog org gak…
antara yg best yg sy rse…


byk photo sweet dlm page nie…bce tumbler jew..sy suke save then upload dlm album tumblr kat fb..^__^


dlm page ni plak best sbb empunye page nie bsmngt…hahaha, patriotic gitu..xnak gune word English..terbaik la..


nie blog membe kat CFS dak ICT..start wat blog after bce my blog…erm, blog die best sbb always story sal bnde yg sume org hadapi…


nie plak blog ex-roommates..sweet la

and byk lg page yg sy suke bce…

so, korg pun mesti ade page yg korg suke bce kan time on9…=) share la ye

Cinta Selepas Berkahwin

Manisnya cinta selepas diijabqabul..

Rasulullah SAW pun selalu bersenda gurau dengan Saidatina Aisyah. Kata hadis Nabi SAW yang ringkas dalam pencarian pasangan yang secocok dengan anda:

"..sehingga kamu dapat tertawa dengannya dan ia tertawa denganmu.."
( HR Muttafaqun 'Alaih )

p/s : Cubit mesra pipi si isteri, dapat pahala. Cubit mesra pipi si suami, dapat pahala. Berpahala, membawa ke SYURGA..(
✿◠‿◠)

Sorry and Thank You

1.20am
Depan Tv

after berbulan tak update Saya Qaleesya, malam nie terasa cam nak update plak, yela, tgh cuti sem 3 bln, dulu busy memanjang...

Banyak mende yg dah jd spanjang xjenguk Saya Qaleesya nie...nanti la story..1 by 1


I just wanna say Sorry and Thank You to all my roommates

Amalina bt Abdul Aziz


Ida Juaini Syazwanie bt Nor Azelin

and...

Fatahsha Amira bt Bakri



  1. sbb wat byk salah ngn korg
  2. tak care korg
  3. menyibuk sal personal life korg
  4. kaco korg ckp tepon ngn sweetheart korg
  5. tak share pape yg patut d share
  6. men ambik je brg korg without gtau dulu
  7. men korgnye bear/bantal/Momoko(tul x eje nie)
  8. makan makanan korg sesuke ati jew
  9. pow macam2
  10. suruh korg wat bnde yg korg x suke
  11. komen keje korg kejam2
  12. tak join pape event dlm blik 2
  13. melalak je tiap2 mlm
  14. ignore korgnye talk
  15. wat kelas xde permit dlm blik
  16. talk sal bukan2
  17. habiskan duit korg (ajak kuar je weekend)
  18. sepahkan bilik
  19. tak terima opinions korg
  20. menakutkan korg
  21. and so on...(byk lg smpai xlarat nak listkn)

for

  1. sudi jd roommates aku for this sem
  2. caring me
  3. giving ur shoulder for me to lean
  4. advising me
  5. commenting my work
  6. teaching me
  7. hearing me
  8. going out with me
  9. helping me
  10. borrowing me your goods
  11. sharing stories
  12. watching movies with me
  13. eating with me
  14. showering with me
  15. sleeping with me
  16. buying wafer for me
  17. laughing with me
  18. talking with me
  19. staying with me
  20. capturing photos with me
  21. going Pasar Malam / Bazaar with me
  22. doing crazy things with me
  23. do not kept any secret from me
  24. following my advices
  25. and so on ... so many


I will let u go if u ask for and u have let me go if I ask for that

we have our own life that we should survive alone without friends...so, u can choose the best way for u. InsyaAllah, u will be the better person with the way that u choose...

SWEET MEMORY !!!






Ceritera An Art Block

As usually, all the exercises have been done on the A3 paper.

Saya hanya nak bagitahu yang saya hamper habiskan 1 art block tuk siapkan exercise 1…ni baru 1 exercise belum 10 lagi, kalo 10 saya tak tahu la berapa art block yang saya habiskan nanti..

Memang membazir, tapi y not kita spent banyak masa, wang, and tools tuk dapatkan result yg baik kan???
 Anyone agree with me??? Raise your hand like me!!!
Hehehe…

Biasa lah kan, kalo da freehand nak wat straight line memang susah la, tapi x mustahilkan..


 nie just tuk Appendix B pen saja- berhelai2 kertas yg da habis

 Appendix A- pencil

 Appendix A-Pen
 Appendix B-Pencil



korang leh la usha kat FB saya, banyak lagi gambar kat sana...dalam album Oh, my husband!!! Yang gamba senget sumenye yg x jadi....
Inilah kisah An Art Block…saya habiskan an art block tuk nie je, kalo la art block 2 leh bcakap, mesti saya da kena sound kan, heheh

In mind: kena beli lagi 1 or 2 art block ni tuk next exercises…HUH =.=! 

Oh my husband !!!

Assalamualaikum,
Macam-macam dugaan hari ni yang kitorang tempuhi. Yang bestnya, dah lama tak menitiskan air mata, pagi tadi tertitis suda biji-biji mutiara daripada pancaindera yang bernama mata yang telah Tuhan pinjamkan kepada hambaNya ini.

Tak nak, saya x kan cerita….


Hehehehe

Sapa husband saya???
Tak tahu nak cerita macam mana pasal husband saya ni, sebab saya selalu tension ngn dia, saya kena banyak sabar dgn dia, saya yg selalu keluarkan duit, kalo saya merajuk, dia tak pernah nak pujuk.
Saya sayang dia…
Kalo ade masa free je, saya mesti luangkan masa bersama husband saya ni. Tak de sapa pun nak jeles ngn saya sebab diorg pun ade husband diorg gak. So, pandai2 la nak date ke nak wat p eke yg pentg husband saya akan sentiasa menguji saya. Semakin lama semakin banyak kerenahnya, macam main game, kalo dah lama main, akan naik level n semakin meninggkat tahap kepayahan untuk pass jd isteri mithali.

Kalo saya bersama dgn dia, saya sanggup tak makan, saya rela berlapar sebab saya sayangkan dia, tak sanggup nak biarkan dia tunggu saya lama-lama. Saya akan pakaikan dia pakaian yang kemas saja. Kalo tak kemas, saya akan pakaikan dia pakaian yang lain. Sebab saya amat cerewet kalo husband saya tak smart. Saya nak dia nampak kemas, smart, bersih, and sume orang akan bagi gred A bila ternampak je husband saya nie.

Saya nikah ngn husband saya pada 13 Jun 2011, baru lagi. Belum sampai seminggu lagi nikah kan. Saya dah kenal suami saya nie, setahun yang lalu, masa mula2 kenal dia, terus saya jatuh cinta.


First love la kan. Selama setahun saya pendam perasaan terhadapnya. Sekarang dia adalah milik saya secara mutlak. Dia hak saya !!!



Adinda amat menyayangimu wahai suamiku,
GRAPHIC COMMUNICATION 1


Betapa saya sayangkan husband saya ini.

Tujuh Jam

Tujuh Jam adalah satu entri yang menceritakan gelagat manusia yang sempat saya tonton semasa tujuh jam yang telah saya habiskan di sekitar Berjaya Times Square (BTS) dan Masjid Jamek.

1.      Inilah Rakyat Malaysia

Sudah disediakan segala kemudahan bukan nak guna. Nak cross the way pun boleh sabar x? Tekan la button kat tiang tu dulu, ni tidak, main lintas je..kalau kena langgar macam mana? Time ni, si Amal dah tekan button 2, just wait a minute je la kan, but a group of people still berlari berkejaran nak cross sebab nak tekan or x nak tunggu. Entah la. Our government spent berbilion-bilion ringgit tuk kemudahan kita but we don’t use the facilities.

Kalau korang Teletubies takpe gak

2.      Aunty, u can take my sit.

Dalam Monorel. Cam biasa, kena utamakan yang tua, wanita mengandung. And as usually jugak la, the young generation just ignore the elders by doing their own business. Padahal tak de makna sangatlah setakat nak message2 dalam train, boleh je massege kalo berdiri pun. Ida yang ajak saya bangun n bagi sit kitorang tu kat dua orang aunty kat yang baru masuk, that time saya xprasan de aunty 2. Maybe gak orang lain pun tak prasan kan..
Moral: Jangan mudah menjatuhkan hukuman without we know the reason(s).

Bersyukurlah sebab Malaysia tak macam ni.

3.      Kacau daun

Ya, memang saya kacau daun dua makhluk tuhan yang tengah asyik berasmara dana kat tingkat 10 BTS. Jauh kot sampai ke level 10, dah la sunyi. Dah jadi normal kan, merpati dua sejoli bermesra kat mane2 je, tak payah pergi private place pun..


4.      First time

Dah biasa tengok kat tv babak someone tolong orang buta cross jalan. Semalam, we help a man cross the way at LRT Station Masjid Jamek. Bukan nak bangga diri but, dalam ramai2 orang kat sini Allah gerakkan hati kami tuk tolong orang tu. Yang lain tgk je la sbb ktorg da tlg, kalo sy jadi diorg pun saya tgk je sbb da de org yg tlg kan. Tak kan nak semak2 kat situ plak. Yang paling best, time 2 hujan, time nak lintas, kete duk lalu je, habis air tpercik kat ktorg. Lenjun gak la seluar.. Ada gak sorang mamat ni dating tolong pegang tangan pak cik tu, sebab sy n amal just tarik lengan baju pak cik 2 je..hehe..


Terpilih? Bertuah? Or What?
Yang penting, ktorg seronok sebab dapat pengalaman ni
5.      Kopok


Kat Masjid Jamek, kalau da biasa pergi confirm korang akan nampak ramai peminta sedekah atau pengemis kat area ni. Dalam ramai2, saya tertarik pada seorang pak cik nie, dia duk kat tengah2 laluan pejalan kaki, betul2 kat tengah market 2, dia ada bawak bekas plastic n dalam tu ada kopok mean kerepek. Tak nampak sangat macam meminta kan..

Nie je la mende yg saya nak share…