Ahad, 30 Januari 2011

Allah sayang kita sebagai hambaNya

Assalamualaikum
6.09pm
Khadijah College 428, Atas katil


Suasana hari ini agak suram memandangkan daripada pagi tadi hujan. Kain di ampaian pun x kering-kering, yang dah kering basah balik kena tempias hujan. Hujan kan rezeki dapat menyuburkan tanaman dan sebagainya.

Tapi kadang2 dengan hujan juga mendatangkan musibah such as banjir. Tapi hujan hari ini membuatkan kami 3 sekawan terperap dalam bilik je nak pegi beli mknn pun liat sampai perut berkerongcong minta diisi. Kalau dah malas, ade la sorang yg akan bg cadangan suh call McD. Oh noooo... Ari 2 saya dah dpt tahan diri saya tgk diorg duk mkn McD hope kalo diorg nie nak waste money diorg tuk McD, saya dapat la tahan diri k.

Ini pun salah satu ujian yang Allah turunkan kepada hambaNya. Kan ujian yang Allah turunkan berbeza-beza mengikut situasi. Manusia selalu sahaja diuji, tidak kira masa senang dan susah. Kalau kite senang, Allah akan senangkan kita lagi, kalau kita susah Allah akan susahkan kita lagi. Maksudnya, kalau kita kaya, Allah akan melipat gandakan kekayaan kita, kita pula sebagai manusia perlulah memastikan yang harta itu dihabiskan ke jalan Allah dan tidak mudah alpa dengan segala kesenangan yang dikurniakan. Yang susah pula akan semakin susah agar mereka tidak lupa akan Allah. Memohon segalanya daripada Allah, bukannya dari orang lain dan juga perlu berusaha agar dapat keluar daripada kesusahan. Pokok pangkalnya, jika kita mempunyai iman yang utuh, insyaAllah kita akan sentiasa mengingati Allah dalam ape jua keadaan.

Saya telah mem'block' seorang kawan sekelas saya di Fb petang tadi. 

 Kan saya dah kata td yang ujian Allah datang dalam pelbagai bentuk sesuai dengan keadaan kita. Memandangkan 'dia' adalah seorang pria yang sangat baik (siasatan menerusi Fb), telah berputik di hati untuk mengenali 'dia' dengan lebih dekat. Melalui ayat-ayat dan bait2 kate2nya, 'dia' seperti membuka jalan lebih kurang macam buat saya rase 'dia' pun suka saya. Ya Allah!!!... Ini semua ujian daripadaMu. Dengan itu, saya perlu bertindak agar semua ini tidak berlanjutan maka saya bertindak dengan mem'block' Fb 'dia'. Saya da fikir masak2, sebab Fb saja medium tuk kami berhubung, kalau handphone mmg berat nak reply msg sbb saya pakai maxis dan 'dia' pakai celcom. Lagipun 'dia' sudah nak ke Gombak, tiada perkara penting yang nak ditanya dan kami tak kan jumpa lagi melainkan esok dan isnin depan. Kadang-kadang memang ada terfikir apa yang saya buat nie telah memutuskan hubungan persahabatan tapi ape gune bersahabat kalau xde motif yang jelas dan timbul perasaan tidak selesa. Kalau lah kita blh nampak syaitan, saya nak je ketuk2 diorg nie. Sebab diorg lah saya hampir tersungkur lagi. =) Allah kan ada. Setiap penyakit mesti ada penawarnya. Syaitan juga ada pelbagai cara untuk menghasut dan mnggoda anak Adam untuk melakukan kejahatan sekali gus akan membawa kita ke neraka. Allah kan ada. Jom rilex dengar lagu Maher Zain,,InshaAllah malay version...baru download tadi...blh tahan la Maher Zain nyanyi dlm bm...sweet...asyik kite just duk wat lgu English..now, ade artis yg cuba raih peminat dgn tuka lagu diorg dlm bm...sweet la..saya bg 5 stars...=) enjoy ya..Wassalam



video

Sabtu, 29 Januari 2011

Impian , Usaha , Realiti

Assalamualaikum
11.59pm
Khadijah College 428, Tepi katil




Seronok kan bila korang dapat cerita apa yang korg suke dr kecik smpailah ke besar. Saya pun seronok jugak. Apa yang saya impikan selama ini hampir kesemuanya telah tercapai. Masa kecik2 dulu la kan, saya nak sangat masuk U , then skrg saya kat pra-U (asasi), nak pakai handphone, nak itu dan ini. Biasalah, mungkin setengah orang mengatakan itu sume angan2 kosong, or biasa la budak2..tapi bagi saya, itu sume cite2..sesuatu yang kita idamkan dan perlu berusaha untuk mendapatkannya. For example, ingat x mase skola rendah, mesti ade cikgu yang tanya nanti besar nak jadi ape...mest akan jawab nak jd engineer, arkitek, doktor, ahli astronomi n bla..bla..bla..saya rase pertanyaan 2 bukan omongan kosong tetapi sesuatu yang bermakna. Sebab kita akan berusaha untuk mencapai apa yang kita impikan..tapi ramai je kawan2 saya sudah melencong ke lain maksudnya melupakan cite2 asal mereka, saya x salahkan mereka mungkin kerana peluang pekerjaan skrg dan juga faktor2 lain yang menyebabkan mereka terpaksa melupakan semua impian mereka.Saya pula bersyukur sangat..sekarang saya sedang mendalami bidang seni bina..InsyaAllah, impian saya semasa kecil akan menjadi kenyataan x lame lagi.
Inilah impian saya...bkn kemasyuran yg saya kejar tetapi kepuasan dan juga ingin menyumbang sesuatu kepada komuniti.

Seronokkan kalau kita dapat tahu apa yang bakal berlaku kat kita. Tapi Allah xbagitau kita sebab Dia nak kita usaha. Ada orang kata kenapa dia x pandai sebab takdir die dah mcm 2...ustazah ade bgtahu yang ade perkara yang kita tentukan sendiri. Jadi kita tentukan kita nie nak pilih jalan mana.

Antara impian saya yang dikatekan perkara kecik n sampingan saja...saya nak ada kamera,handphone, laptop,rumah, kereta,company .... sendiri. Huh!!! kalo sebut semua sekali sampai luse x habis sebab keinginan dlm diri terlalu banyak hanya tindakan yang menentukan semua itu tercapai atau tidak. Saya nak kongsi bersama pembaca blog saya mengenai barang2 kesayangan saya yang always ade ngn saya..ini pun impian saya juga..bagi saya walau sekecik mana sekali pun keinginan yg timbul dalam hati untuk memiliki sesuatu, kita perlu cuba mendapatkannya...

 nie table lamp, tp dah simpan dlm kotak..color pink
 iron,korlor pink gak yg dibeli mase nak masuk UIA, ade byk lg iron yg saya bawk mase duk teknik tapi sumenye rosak mane xnye, bayangkan 17 org pkai,mcm2 ragam..jatuh la..ingat lg sampai tinggal rangka pun kami still pakai...kawan saya sorg 2, sampai melecur tangan die terkena seterika, yang kes hangus tudung n seluar 2 biase je bak2 mase dah lambat nak g role call pagi..huh!!! saya pernah gak kena sekali je la..
 Nie la die..sumenye pink..bkk je locker,xlain x bukan brg2 saya mesti color pink..impian gak nie, nak dapatkan sume barang color pink bkk sng kot...kotak love 2, kotak mak saya, huhuhu...
 Payung Hello Kitty, wah...Rm15.90, small je kan..cute gitu, yang nie mak saya belikan, xkesah ape org nak kate yg pentg sy x buat salah, impiankan lahir drpd keinginan, so, ape slhnye kalau saya ada payung hello kitty color pink yg berenda sbb itukan keinginan saya n saya dah capai impian saya untuk memiliki payung nie..yang pentg sy xmalu pakai payung nie tp sy rse lebih confident...walaupun ade suara sumbang yg mengata...counselor sy penah bgtahu saya yg die x kesah pakai kereta buruk n kesah ape org nak kate sbb die nak diri die kuat mean tahan n think positive...huhuhu...
 scarlet yg baru dibeli n baru je pakai sekali...sayang sgt sbb dah lame sy nak scarlet nie..huhu..then dpt jugak...sy beli kat jusco n mse nie ade offer...1 lagi impian kecil saya tercapai...
 Impian ke nie???nie adalah sepotong doa yg diberikan kepada students form 5 mse badge sy la..So, ape yg istimewa sgt doa nie, sbb nie doa tuk terangkan hati, saya still simpan n tampal doa nie kat softboard meja study sy...=) thanks
 Nie la towel saya, dah lama kot nak towel color pink, huhu...sy suke towel nie..
 Hanger kesayangan jugak...susah gak nak cari hanger color pink nie...mse kat teknik dulu pkai kolor biru...
 Hah!!! dah mcm ape ntah...sabun basuh, syampu, berus kain , n pengepit baju...
 Color pink gak peneman malam sy, hahaha...




 Nie kasut yg saya akan pakai kemana saja sy pegi...huhu..not everywhere gak...sometimes kne ikut tempat...sy beli mase pegi Kuala Terengganu...BUM yg murah je, walaupun murah saya tetap sayang die n x de niat sket pun nak ganti yang baru walaupun dah 2 masuk 3 tahun pakai kasut nie...=) byk gak style n design baru kat kedai, tp kasut nie byk memori...dah lame nak beli kasut mcm nie..then sy dpt beli mase form 5...Alamdulillah...yg penting still tahan smpai skarg...n sampai skrg gak saya x pandai pakai baby doll..
Ni pulak beg skolah( skolah??? nak pgl beg ape ye) Seperti biase, sy mmg demand beg Bodyglove tp yg murah je la...yg paling murah sbb  2 je yg mampu, demand sgt sbb kualiti diorg punye brg..blh masuk mesin basuh kalo malas nak basuh ngn tangan...beg nie x smpai sthun lagi beli, beli pun sbb nak masuk UIA, new look sket,haha lebih tepat lg, beg merah mse form 4 n 5 2 adk saya dah ambik...
Nie notepad yg susah jumpe(saya kate mcm 2 sbb bkn sume stationary shop ade kalo ade pun color die pudar)...tp, dah habis....
Album...


Ni note pad kucing yg comey sgt2....haha..dah lame kot cari yg comey2 mcm nie..lastly dpt gak...mak saya yg bayar...hahha..mase 2 poket kosong...
Purse n pensel cases yg sememangnya color pink!!!...

Ya...nie pun satu impian yg sudah saya capai..huh!!! suke duke tuk dptkan camera nie malas plak saya nak cite..hehe..yg penting nie kat IT fair smlm..color pink lg...bertambah suda koleksi pink sy...=)...kena work hard la pasnie tuk back to normal...;-)

Alhamdulillah, nie la sume impian kecik yg telah saya dapat capai...ade byk lagi impian besar yg saya tengah usahakan. Impian yg besar memakan mase yg lame untuk capai...contohnye, sy nak jd arkitek yg berkaliber, so impian nie memang memakan mase yg panjang tp sy x biarkn je impian sy tu berkubur cam 2 je, sy tgh usahakan ke arah itu...=) xgune kalo ade impian tapi just biarkan je, x berusaha...sy harap entry sy kali nie blh la bg inspirasi kat orang lain tuk capai impian masing-masing, sedar x sedar sebenarnya sedikit sebanyak kita sume dah capai impian kite yg kecik2...so, bersyukurlah kite kepada Allah S.W.T yang telah memberikan hambaNya kesempatan untuk mencapai impian. Alhamdulillah...

Satu lagi impian yang saya akan berusaha untuk merealisasikannya...saya akan pastikan saya memiliki sebuah bilik yang dipenuhi mainan kereta control 2...haha..nie sume mase kecik la nie, kawan dgn budak2 laki, minx ngn mak confirm la xkan bg sbb itu mainan bdk laki tapi saya tanamkan azam tuk miliki sebuah bilik (cam galeri) yg ade sume model kreta control...Wah!!! gempak sgt...sampai skrg sy masih terbayang-bayang sume 2...dulu mse skolah pun saya selalu berangan jadi best student...cikgu umum name kat dewan..wah n sume org bersorak..huh gempak la kan...=) dan saya dapat ape yg saya nak...sebab saya berusaha untuk menjadi yg pertama...impian seiring dengan tindakan..itu yang saya sematkan di dada...=) xnak jadi Mat Jenin...berangan je tau pastu jatuh pokok...tapi sekarang nie, saya xtahu la, saya sudah kurang berangan kalo berangan pun, sume 2 just something yg sia-sia..saya try tuk kembali sperti dulu...adakah sy dah ilang spirit sy??? Saya pernah sent msg via FB kat tcer saya, saya kate sy tertinggal smgt sy kat skola rase mcm nak back 2 school je..tapi die kate sebenarnya sy masih x dpt sesuaikn diri dgn dunie luar or realiti kehidupan..erm...Ya Allah, bantulah hambaMu ini untuk mencari jalan yang sepatutnya dia lalui....Amin...

Jumaat, 28 Januari 2011

Dalam hati ada cinta

Assalamualaikum
4.10pm
Khadijah College, Atas katil Fifi ( Plug kat katil rosak,tumpang yg Fifi punye )





Pernah tak dengar tajuk drama " Dalam hati ada cinta" kat Astro Ria? Dibarisi para pelakon yang hebat antaranya Ako Mustafa, Umie Aida, dan Aqasha. Pada mulanya kami sekeluarga xde la minat sangat kat cerita 2 tapi entah la macam mana, tiba2 je sume duk tunggu crite 2 time cite 2 nak start. Cerita tu agak meleret sampai saya dah bosan tapi tgk jugak macam cerita Cinta Kirana.Dah tahu cerita 2 meleret tapi tgu jugak pukul 6.30 kat depan tv ( kalau balik rumah la ). Jadi ape kene mngena entry saya kali ini dengan drama Dalam Hati Ada Cinta? Bak kate Nabil, Lu Pikir La Sendiri!!!...ok la

Entry saya kali ini berkaitan dengan cinta. Seperti yang semua maklum, kita sebagai manusia cinta kepada Pencipta kita iaitu Allah S.W.T dan RasulNya adalah cinta yang amat dituntut dan terangung. Tidak perlulah saya mengulas panjang lebar mngenai cinta agung dan amat suci ini. Tetapi saya mahu berkongsi mengenai cinta saya kepada manusia yang bernama teman. Memandangkan sem 2 ini x lame lagi akan berakhir, kami 4 sekawan akan terpisah ( saya dan Yaya akan balik bercuti sehingga bulan 5 manakala Fifi n Mira akan bertukar bilik ). Byk memori kami bersama, dalam diam, cinta berputik. Cinta seorang teman kepada temannya.

"Fizah, bakpo mg suko ambik gamba pelik, video pelik?" nie la ayat Mira kalau saya asyik duk snap gamba n record video dlm bilik. Die kate dlm bilik pun nak ambik gamba. For me, sumenye adalah memori, kite dah x leh patah balik mean ulang balik ape yg berlaku mase 2. Bak kate Ustaz Rahimi ( penasihat kelab seni foto SMTB) kalo jd cameraman kne always on time. For example, kalo de majlis ape2 n kite kne g ambik gamba, kalo terlewat mayb YB 2 da rasmi ke ape ke, so kitedah terlepas n gagal sebagai seorg cameraman. So, sy applykan sume 2 dlm hidup saya, pahit or manis sy akn tetap simpan n belajar something.


Antara gamba yang sempat kami snap...

 Kat Cafe A-Mira n Yaya
 Kat Cafe A-Yaya n saya
 Fifi,saya n Mira kat Mamak kafe-kalo prasan la kan,agak2 kat mne ktorg posing nie?
 Before masuk dewan (AMF)-exam UI...sempat je ktorg nie
 Kat depan bilik, tgu yg lain nak g beli mknn
 Saya n Yaya, lepas Zuhur time Leadtrain
 Before masuk AMF-Leadtrain
 Laedtrain- Masa forum-Maaf kami bosan dgr forum dlm BI...tp still ingt point ustaz
 Yaya n Mira
 Leadtrain lagi-last day-ceria gitu
 First sem-dlm bilik before pegi AMF ( tuk IDEAnye xtvt)
 Saya n Fifi
 The Totally Spies or The Power Puff Girls???
 Mase Iftar dak2 AED...
 Dalam lif pun sempat lagi kami...peace..tgk cermin tau
 Kat ZC...kami sanggup ke ZC tuk dinner or beli mknn anytime-sebab x nikmat kalo makan then membebel x sedap
 Kat depan bilik...nak ke ZC
Smile everyone...Ipoh White Coffee-top secret dak2 AED tuk stay up malam2 wat projek...

Betapa indahnya perkenalan kita, walaupun x sampai setahun kita bersama...tapi dah byk kengan manis yg kite lakarkan bersama...suka duka...top secret ke ape secret ke abis bocor x tertampal..InsyaAllah.. biar pecah di perut jangan pecah di mulut...Ur secrets are mine...mine are urs..Kepada Fifi dan Mira, hope korg jangan lupe aku n Yaya kat sini walaupun korg dah ke Gombak..ktorg akn mnyusul x lme lg...Nnt kalo kami ke Gombak bwk la ktorg jalan2 kat sne k...!!! Bak kate Adin:::Sedey kot!!! Halalkan sume yg termakan n terminum also kalo ade yg terasa ati, maafkn aku k!!! Best la korg pose n rye kat rumah thun nie...n Fifi sambut besday kat rumah(same like me), Mira jgn sedey sbb smbut besday kat Gombak..mayb ade surprise kat sne..Apa-apa pun sronok n bersyukur dikurniakn kawan2 mcm korg yg sporting n happening sgt. Wassalam...

Sabtu, 22 Januari 2011

22 Januari dalam ingatan

Assalamualaikum
10.01 am
Khadijah College 428, Sebelah katil

Pada mulanya, agak mengeluh apabila Ustaz Maulana mengutarakan cadangannya untuk mengadakan 1 lawatan ke pusat pemulihan. Dia mencadangkan beberapa tempat yang boleh dilawatan selaras dengan tema tugasan kami iaitu Nurturing Teens. Memandangkan saya dan beberapa rakan yang lain tidak pernah mengikuti mana-mana lawatan ke tempat2 seumpama ini, jadi kami menjadi excited. Project Manager untuk program ini ialah Adib( classmate English ),Adib ada memberitahu kami yang mereka kekurangan komiti untuk program ini tapi kami tidak mengendahkan langsung apa yang disampaikan Adib sebab masa itu kami sibuk membeleh buku masing-masing. Biasalah kan, kalau free je mesti online FB and masa online tu jugaklah si Adib mesti IM saya. Biasanya bile die IM mesti ada kaitan dengan **** tapi kali nie, die bagitahu yang die ambik saya and Amalina sebagai Comitee Catering. Baru saya teringat apa yang die cakap td kat kelas English, kesian kat die tak ada sapa yang nak jd komiti. Jadi saya pun setuju je la, lagipun apa salahnya cari pengalaman tapi Amalina tak nak jadi komiti sbb die dah busy dengan Art Society minggu lepas jadi die nak rest je. Sebagai ganti, Adib ambik Haryati.

Kami kan best friend

 Nie katil roomamate saya after 10 minutes die berangkat pulang
Nie pulak, after 30 minutes die balk, nie la timbunan roti untuk trip,xtahu dah nak letak kat mane..sori ye yunk!!!

Seperti yang dirancang, kami berkumpul di padang tepat pada jam 7.50 ( tapi bkn all participates ade-ada plak yang kate "janji melayu"-bilalah diorg nak brubah nak maju kehadapan ). Ramai juga yang mengeluh sebab suruh kumpul awal2 tapi bertolak jam 9. Biaselah kan dalam tentatif mmg gerak pukul 9 sebab pukul 8, deputy dean IRKH nak bg speech, Ustaz nak bg speech gak, PM nak briefing dulu so, biaselah sume 2 kan macam x pernah join mane2 program plak.

 nie mase speech
Students khusyuk duk dengan speech n briefing before bertolak

Nie pulak, students bergerak menaiki bas masing2 mengikut kumpulan, group 1,2,3,4 naik bas 1,group 5,6,7, bas 2 and group 8,9,10 bas 3. Saya comitee group 9 and Yati 10, jadi kami kenalah jage anak buah masing-masing jadi, kami naik bas 3, tapi bas kami yg mngepalai trip nie..

Seperti yang dirancang, destinasi pertama kami ialah Rumah Bela Insan iaitu satu tempat pemulihan dadah under NGO yang menempatkan penagih2 yang ingin berubah dengan rela hati. Di sana hanya menempatkan 6 orang pelatih sahaja lingkungan usia 35-56 tahun. Pada mulanya bila Adib bagitahu di sana just ade 6 org je n sumenye pelatih yg agak berumur ( topik kami nurturing teens ) dan penagih tegar ada juga yang mengidap HIV Positif.Bila sampai dan tengok sendiri,mereka sebenarnya mesra dan bersedia berkongsi pengalaman mengenai penderitaan menreka semasa menagih.


 Sesi sembang mesra bersama pelatih2,pelbagai pengalaman suka duka yang mereka kongsikan bersama kami

 Ini ialah buku catatan tugasan harian daripada bangun pagi,azan hinggalah malam,untuk memupuk sikap tanggungjawab dan dislin yang tinggi sebagai ketua.

Bergambar di pintu masuk sebelum bergerak ke destinasi seterusnya

Perjalanan ke destinasi kedua hanya mengambil masa lebih kurang 20 minit sahaja. Kami hanya menghabiskan masa selama 1 jam disana untuk mendengar penerangan mengenai Khalifah Institution. Aim mereka, pengasas, program yang mereka jalankan. " Making ourselves GOOD, environment GOOD and world GOOD" Masa saya ke tandas, saya tertarik pada satu sudut masa meneruni tangga...sempat juga saya tangkap gambar






Tak ada apa sangat yang boleh saya kongsikan semasa berada di sana. Ada jugak yang sempat bergambar di hadapan Khalifah Institution.



Memandangkan jam telah menunjukkan 2.30 ptg, kami terus bergerak ke Cheras ke destinasi ke 3 tapi kami singgah dahulu di sebuah masjid di sana untuk menunaikan solat Zuhur.

Mana semua brothers? Kenapa just sisters je...agagaa, mase nie, Adib jd cameraman and brothers yang lain dah naik bas.

Vanue yang ke3 boleh disimpulkan sebagai best moment sebab memang seronok kat sane kami melayan telatah anak-anak kecil. PERNIM ( Persatun Nurul Iman Berhad ) yang diasaskan oleh Hjh Norlina dan juga suaminya. Saya antara yang terawal sampai ke rumah keluarga besar beliau. Agak terperanjat sebab rumahnya kelihatan seperti orang yang berada dengan deco dan perabot2 mewah. Kedatngan kami disambut baik olehnya. Beliau mempunyai 50 orang anak( 7 anak kandung, 43 orang anak angkat yang diambil secara sah-hanya 3 yang mengidap HIV). Tersentuh apabila mendengar luahan hati Mama dan juga pengalaman yang telah beliau lalui. Tidak perlulah saya menulis secara detail. Yang penting, Mama kata xperlu kaya harta kita perlu kaya hati. Allah bg beliau petunjuk dan beliau x pernah susahkan suami dan keluarga untuk menjaga anak-anaknya. Banyak lagi kata-kata yang boleh dijadikan pedoman dan juga inspirasi kepada kita. Setiap anak-anak-nya memunyai ambul masing-masing,saya melihat sendiri salah satunya, di dalamnya saya dapat melihata sijil mengambil anak angkat yang asli, dan kesemua sijil2 anak itu, sijil UPSR,PMR dan pelantikan pengawas. Mama juga selalu kata yang jiran-jiran dan masyarat akan pandang serong jika anak-anak ini nampak selekeh sudahlah mereka terbiar jadi, Mama jadikan mereka seperti anak orang kaya, pakaikan pakaian yang bersih dan sebagainya. Mohd Shafiq, nama seorang anak yang selalu disebut Mama, mendapat 5A dalam UPSR dan sudah 4 kali khatam Quran. Sekarang sedang menuntut di SMK Aminudin Baki. Wah, begitu hebat! Asalnya, Mohd Shafiq seorang anak yang daif, mencari tin kosong untuk mendapatkan sesuap nasi. Ada juga Mama membantu wanita yang mengandung anak luar nikah dan HIV.

 Pintu pagar
 Semasa Mama memberi penerangan

 Beramah mesra dengan anak-anak

 Ada di antara anak-anak ini tidak mahu melepaskan kami pulang

 Betapa ramainya kami,ini mungkin hanya separuh...eh,kasut saya pun ada
 Mama mengambil no telefon ustaz
 Gambar keluarga besar Mama


 Antara anak yang mengidap HIV

 Kami beransur pulang
Sempat juga saya dan Yati bergambar

Terima kasih kepada ustaz Maulana kerana merancang mengenai lawatan ini yang amat menyeronokkan. Walaupun kami ada segunung wang emas tetapi pengalaman tidak boleh dibeli dengan wang ringgit. Lawatan semalam telah membuka mata kami dan juga minda untuk melihat dunia daripada perspektif yang berbeza. Alhamdulillah


Halaman

Allah sayang kita sebagai hambaNya

Assalamualaikum
6.09pm
Khadijah College 428, Atas katil


Suasana hari ini agak suram memandangkan daripada pagi tadi hujan. Kain di ampaian pun x kering-kering, yang dah kering basah balik kena tempias hujan. Hujan kan rezeki dapat menyuburkan tanaman dan sebagainya.

Tapi kadang2 dengan hujan juga mendatangkan musibah such as banjir. Tapi hujan hari ini membuatkan kami 3 sekawan terperap dalam bilik je nak pegi beli mknn pun liat sampai perut berkerongcong minta diisi. Kalau dah malas, ade la sorang yg akan bg cadangan suh call McD. Oh noooo... Ari 2 saya dah dpt tahan diri saya tgk diorg duk mkn McD hope kalo diorg nie nak waste money diorg tuk McD, saya dapat la tahan diri k.

Ini pun salah satu ujian yang Allah turunkan kepada hambaNya. Kan ujian yang Allah turunkan berbeza-beza mengikut situasi. Manusia selalu sahaja diuji, tidak kira masa senang dan susah. Kalau kite senang, Allah akan senangkan kita lagi, kalau kita susah Allah akan susahkan kita lagi. Maksudnya, kalau kita kaya, Allah akan melipat gandakan kekayaan kita, kita pula sebagai manusia perlulah memastikan yang harta itu dihabiskan ke jalan Allah dan tidak mudah alpa dengan segala kesenangan yang dikurniakan. Yang susah pula akan semakin susah agar mereka tidak lupa akan Allah. Memohon segalanya daripada Allah, bukannya dari orang lain dan juga perlu berusaha agar dapat keluar daripada kesusahan. Pokok pangkalnya, jika kita mempunyai iman yang utuh, insyaAllah kita akan sentiasa mengingati Allah dalam ape jua keadaan.

Saya telah mem'block' seorang kawan sekelas saya di Fb petang tadi. 

 Kan saya dah kata td yang ujian Allah datang dalam pelbagai bentuk sesuai dengan keadaan kita. Memandangkan 'dia' adalah seorang pria yang sangat baik (siasatan menerusi Fb), telah berputik di hati untuk mengenali 'dia' dengan lebih dekat. Melalui ayat-ayat dan bait2 kate2nya, 'dia' seperti membuka jalan lebih kurang macam buat saya rase 'dia' pun suka saya. Ya Allah!!!... Ini semua ujian daripadaMu. Dengan itu, saya perlu bertindak agar semua ini tidak berlanjutan maka saya bertindak dengan mem'block' Fb 'dia'. Saya da fikir masak2, sebab Fb saja medium tuk kami berhubung, kalau handphone mmg berat nak reply msg sbb saya pakai maxis dan 'dia' pakai celcom. Lagipun 'dia' sudah nak ke Gombak, tiada perkara penting yang nak ditanya dan kami tak kan jumpa lagi melainkan esok dan isnin depan. Kadang-kadang memang ada terfikir apa yang saya buat nie telah memutuskan hubungan persahabatan tapi ape gune bersahabat kalau xde motif yang jelas dan timbul perasaan tidak selesa. Kalau lah kita blh nampak syaitan, saya nak je ketuk2 diorg nie. Sebab diorg lah saya hampir tersungkur lagi. =) Allah kan ada. Setiap penyakit mesti ada penawarnya. Syaitan juga ada pelbagai cara untuk menghasut dan mnggoda anak Adam untuk melakukan kejahatan sekali gus akan membawa kita ke neraka. Allah kan ada. Jom rilex dengar lagu Maher Zain,,InshaAllah malay version...baru download tadi...blh tahan la Maher Zain nyanyi dlm bm...sweet...asyik kite just duk wat lgu English..now, ade artis yg cuba raih peminat dgn tuka lagu diorg dlm bm...sweet la..saya bg 5 stars...=) enjoy ya..Wassalam



video

Impian , Usaha , Realiti

Assalamualaikum
11.59pm
Khadijah College 428, Tepi katil




Seronok kan bila korang dapat cerita apa yang korg suke dr kecik smpailah ke besar. Saya pun seronok jugak. Apa yang saya impikan selama ini hampir kesemuanya telah tercapai. Masa kecik2 dulu la kan, saya nak sangat masuk U , then skrg saya kat pra-U (asasi), nak pakai handphone, nak itu dan ini. Biasalah, mungkin setengah orang mengatakan itu sume angan2 kosong, or biasa la budak2..tapi bagi saya, itu sume cite2..sesuatu yang kita idamkan dan perlu berusaha untuk mendapatkannya. For example, ingat x mase skola rendah, mesti ade cikgu yang tanya nanti besar nak jadi ape...mest akan jawab nak jd engineer, arkitek, doktor, ahli astronomi n bla..bla..bla..saya rase pertanyaan 2 bukan omongan kosong tetapi sesuatu yang bermakna. Sebab kita akan berusaha untuk mencapai apa yang kita impikan..tapi ramai je kawan2 saya sudah melencong ke lain maksudnya melupakan cite2 asal mereka, saya x salahkan mereka mungkin kerana peluang pekerjaan skrg dan juga faktor2 lain yang menyebabkan mereka terpaksa melupakan semua impian mereka.Saya pula bersyukur sangat..sekarang saya sedang mendalami bidang seni bina..InsyaAllah, impian saya semasa kecil akan menjadi kenyataan x lame lagi.
Inilah impian saya...bkn kemasyuran yg saya kejar tetapi kepuasan dan juga ingin menyumbang sesuatu kepada komuniti.

Seronokkan kalau kita dapat tahu apa yang bakal berlaku kat kita. Tapi Allah xbagitau kita sebab Dia nak kita usaha. Ada orang kata kenapa dia x pandai sebab takdir die dah mcm 2...ustazah ade bgtahu yang ade perkara yang kita tentukan sendiri. Jadi kita tentukan kita nie nak pilih jalan mana.

Antara impian saya yang dikatekan perkara kecik n sampingan saja...saya nak ada kamera,handphone, laptop,rumah, kereta,company .... sendiri. Huh!!! kalo sebut semua sekali sampai luse x habis sebab keinginan dlm diri terlalu banyak hanya tindakan yang menentukan semua itu tercapai atau tidak. Saya nak kongsi bersama pembaca blog saya mengenai barang2 kesayangan saya yang always ade ngn saya..ini pun impian saya juga..bagi saya walau sekecik mana sekali pun keinginan yg timbul dalam hati untuk memiliki sesuatu, kita perlu cuba mendapatkannya...

 nie table lamp, tp dah simpan dlm kotak..color pink
 iron,korlor pink gak yg dibeli mase nak masuk UIA, ade byk lg iron yg saya bawk mase duk teknik tapi sumenye rosak mane xnye, bayangkan 17 org pkai,mcm2 ragam..jatuh la..ingat lg sampai tinggal rangka pun kami still pakai...kawan saya sorg 2, sampai melecur tangan die terkena seterika, yang kes hangus tudung n seluar 2 biase je bak2 mase dah lambat nak g role call pagi..huh!!! saya pernah gak kena sekali je la..
 Nie la die..sumenye pink..bkk je locker,xlain x bukan brg2 saya mesti color pink..impian gak nie, nak dapatkan sume barang color pink bkk sng kot...kotak love 2, kotak mak saya, huhuhu...
 Payung Hello Kitty, wah...Rm15.90, small je kan..cute gitu, yang nie mak saya belikan, xkesah ape org nak kate yg pentg sy x buat salah, impiankan lahir drpd keinginan, so, ape slhnye kalau saya ada payung hello kitty color pink yg berenda sbb itukan keinginan saya n saya dah capai impian saya untuk memiliki payung nie..yang pentg sy xmalu pakai payung nie tp sy rse lebih confident...walaupun ade suara sumbang yg mengata...counselor sy penah bgtahu saya yg die x kesah pakai kereta buruk n kesah ape org nak kate sbb die nak diri die kuat mean tahan n think positive...huhuhu...
 scarlet yg baru dibeli n baru je pakai sekali...sayang sgt sbb dah lame sy nak scarlet nie..huhu..then dpt jugak...sy beli kat jusco n mse nie ade offer...1 lagi impian kecil saya tercapai...
 Impian ke nie???nie adalah sepotong doa yg diberikan kepada students form 5 mse badge sy la..So, ape yg istimewa sgt doa nie, sbb nie doa tuk terangkan hati, saya still simpan n tampal doa nie kat softboard meja study sy...=) thanks
 Nie la towel saya, dah lama kot nak towel color pink, huhu...sy suke towel nie..
 Hanger kesayangan jugak...susah gak nak cari hanger color pink nie...mse kat teknik dulu pkai kolor biru...
 Hah!!! dah mcm ape ntah...sabun basuh, syampu, berus kain , n pengepit baju...
 Color pink gak peneman malam sy, hahaha...




 Nie kasut yg saya akan pakai kemana saja sy pegi...huhu..not everywhere gak...sometimes kne ikut tempat...sy beli mase pegi Kuala Terengganu...BUM yg murah je, walaupun murah saya tetap sayang die n x de niat sket pun nak ganti yang baru walaupun dah 2 masuk 3 tahun pakai kasut nie...=) byk gak style n design baru kat kedai, tp kasut nie byk memori...dah lame nak beli kasut mcm nie..then sy dpt beli mase form 5...Alamdulillah...yg penting still tahan smpai skarg...n sampai skrg gak saya x pandai pakai baby doll..
Ni pulak beg skolah( skolah??? nak pgl beg ape ye) Seperti biase, sy mmg demand beg Bodyglove tp yg murah je la...yg paling murah sbb  2 je yg mampu, demand sgt sbb kualiti diorg punye brg..blh masuk mesin basuh kalo malas nak basuh ngn tangan...beg nie x smpai sthun lagi beli, beli pun sbb nak masuk UIA, new look sket,haha lebih tepat lg, beg merah mse form 4 n 5 2 adk saya dah ambik...
Nie notepad yg susah jumpe(saya kate mcm 2 sbb bkn sume stationary shop ade kalo ade pun color die pudar)...tp, dah habis....
Album...


Ni note pad kucing yg comey sgt2....haha..dah lame kot cari yg comey2 mcm nie..lastly dpt gak...mak saya yg bayar...hahha..mase 2 poket kosong...
Purse n pensel cases yg sememangnya color pink!!!...

Ya...nie pun satu impian yg sudah saya capai..huh!!! suke duke tuk dptkan camera nie malas plak saya nak cite..hehe..yg penting nie kat IT fair smlm..color pink lg...bertambah suda koleksi pink sy...=)...kena work hard la pasnie tuk back to normal...;-)

Alhamdulillah, nie la sume impian kecik yg telah saya dapat capai...ade byk lagi impian besar yg saya tengah usahakan. Impian yg besar memakan mase yg lame untuk capai...contohnye, sy nak jd arkitek yg berkaliber, so impian nie memang memakan mase yg panjang tp sy x biarkn je impian sy tu berkubur cam 2 je, sy tgh usahakan ke arah itu...=) xgune kalo ade impian tapi just biarkan je, x berusaha...sy harap entry sy kali nie blh la bg inspirasi kat orang lain tuk capai impian masing-masing, sedar x sedar sebenarnya sedikit sebanyak kita sume dah capai impian kite yg kecik2...so, bersyukurlah kite kepada Allah S.W.T yang telah memberikan hambaNya kesempatan untuk mencapai impian. Alhamdulillah...

Satu lagi impian yang saya akan berusaha untuk merealisasikannya...saya akan pastikan saya memiliki sebuah bilik yang dipenuhi mainan kereta control 2...haha..nie sume mase kecik la nie, kawan dgn budak2 laki, minx ngn mak confirm la xkan bg sbb itu mainan bdk laki tapi saya tanamkan azam tuk miliki sebuah bilik (cam galeri) yg ade sume model kreta control...Wah!!! gempak sgt...sampai skrg sy masih terbayang-bayang sume 2...dulu mse skolah pun saya selalu berangan jadi best student...cikgu umum name kat dewan..wah n sume org bersorak..huh gempak la kan...=) dan saya dapat ape yg saya nak...sebab saya berusaha untuk menjadi yg pertama...impian seiring dengan tindakan..itu yang saya sematkan di dada...=) xnak jadi Mat Jenin...berangan je tau pastu jatuh pokok...tapi sekarang nie, saya xtahu la, saya sudah kurang berangan kalo berangan pun, sume 2 just something yg sia-sia..saya try tuk kembali sperti dulu...adakah sy dah ilang spirit sy??? Saya pernah sent msg via FB kat tcer saya, saya kate sy tertinggal smgt sy kat skola rase mcm nak back 2 school je..tapi die kate sebenarnya sy masih x dpt sesuaikn diri dgn dunie luar or realiti kehidupan..erm...Ya Allah, bantulah hambaMu ini untuk mencari jalan yang sepatutnya dia lalui....Amin...

Dalam hati ada cinta

Assalamualaikum
4.10pm
Khadijah College, Atas katil Fifi ( Plug kat katil rosak,tumpang yg Fifi punye )





Pernah tak dengar tajuk drama " Dalam hati ada cinta" kat Astro Ria? Dibarisi para pelakon yang hebat antaranya Ako Mustafa, Umie Aida, dan Aqasha. Pada mulanya kami sekeluarga xde la minat sangat kat cerita 2 tapi entah la macam mana, tiba2 je sume duk tunggu crite 2 time cite 2 nak start. Cerita tu agak meleret sampai saya dah bosan tapi tgk jugak macam cerita Cinta Kirana.Dah tahu cerita 2 meleret tapi tgu jugak pukul 6.30 kat depan tv ( kalau balik rumah la ). Jadi ape kene mngena entry saya kali ini dengan drama Dalam Hati Ada Cinta? Bak kate Nabil, Lu Pikir La Sendiri!!!...ok la

Entry saya kali ini berkaitan dengan cinta. Seperti yang semua maklum, kita sebagai manusia cinta kepada Pencipta kita iaitu Allah S.W.T dan RasulNya adalah cinta yang amat dituntut dan terangung. Tidak perlulah saya mengulas panjang lebar mngenai cinta agung dan amat suci ini. Tetapi saya mahu berkongsi mengenai cinta saya kepada manusia yang bernama teman. Memandangkan sem 2 ini x lame lagi akan berakhir, kami 4 sekawan akan terpisah ( saya dan Yaya akan balik bercuti sehingga bulan 5 manakala Fifi n Mira akan bertukar bilik ). Byk memori kami bersama, dalam diam, cinta berputik. Cinta seorang teman kepada temannya.

"Fizah, bakpo mg suko ambik gamba pelik, video pelik?" nie la ayat Mira kalau saya asyik duk snap gamba n record video dlm bilik. Die kate dlm bilik pun nak ambik gamba. For me, sumenye adalah memori, kite dah x leh patah balik mean ulang balik ape yg berlaku mase 2. Bak kate Ustaz Rahimi ( penasihat kelab seni foto SMTB) kalo jd cameraman kne always on time. For example, kalo de majlis ape2 n kite kne g ambik gamba, kalo terlewat mayb YB 2 da rasmi ke ape ke, so kitedah terlepas n gagal sebagai seorg cameraman. So, sy applykan sume 2 dlm hidup saya, pahit or manis sy akn tetap simpan n belajar something.


Antara gamba yang sempat kami snap...

 Kat Cafe A-Mira n Yaya
 Kat Cafe A-Yaya n saya
 Fifi,saya n Mira kat Mamak kafe-kalo prasan la kan,agak2 kat mne ktorg posing nie?
 Before masuk dewan (AMF)-exam UI...sempat je ktorg nie
 Kat depan bilik, tgu yg lain nak g beli mknn
 Saya n Yaya, lepas Zuhur time Leadtrain
 Before masuk AMF-Leadtrain
 Laedtrain- Masa forum-Maaf kami bosan dgr forum dlm BI...tp still ingt point ustaz
 Yaya n Mira
 Leadtrain lagi-last day-ceria gitu
 First sem-dlm bilik before pegi AMF ( tuk IDEAnye xtvt)
 Saya n Fifi
 The Totally Spies or The Power Puff Girls???
 Mase Iftar dak2 AED...
 Dalam lif pun sempat lagi kami...peace..tgk cermin tau
 Kat ZC...kami sanggup ke ZC tuk dinner or beli mknn anytime-sebab x nikmat kalo makan then membebel x sedap
 Kat depan bilik...nak ke ZC
Smile everyone...Ipoh White Coffee-top secret dak2 AED tuk stay up malam2 wat projek...

Betapa indahnya perkenalan kita, walaupun x sampai setahun kita bersama...tapi dah byk kengan manis yg kite lakarkan bersama...suka duka...top secret ke ape secret ke abis bocor x tertampal..InsyaAllah.. biar pecah di perut jangan pecah di mulut...Ur secrets are mine...mine are urs..Kepada Fifi dan Mira, hope korg jangan lupe aku n Yaya kat sini walaupun korg dah ke Gombak..ktorg akn mnyusul x lme lg...Nnt kalo kami ke Gombak bwk la ktorg jalan2 kat sne k...!!! Bak kate Adin:::Sedey kot!!! Halalkan sume yg termakan n terminum also kalo ade yg terasa ati, maafkn aku k!!! Best la korg pose n rye kat rumah thun nie...n Fifi sambut besday kat rumah(same like me), Mira jgn sedey sbb smbut besday kat Gombak..mayb ade surprise kat sne..Apa-apa pun sronok n bersyukur dikurniakn kawan2 mcm korg yg sporting n happening sgt. Wassalam...

22 Januari dalam ingatan

Assalamualaikum
10.01 am
Khadijah College 428, Sebelah katil

Pada mulanya, agak mengeluh apabila Ustaz Maulana mengutarakan cadangannya untuk mengadakan 1 lawatan ke pusat pemulihan. Dia mencadangkan beberapa tempat yang boleh dilawatan selaras dengan tema tugasan kami iaitu Nurturing Teens. Memandangkan saya dan beberapa rakan yang lain tidak pernah mengikuti mana-mana lawatan ke tempat2 seumpama ini, jadi kami menjadi excited. Project Manager untuk program ini ialah Adib( classmate English ),Adib ada memberitahu kami yang mereka kekurangan komiti untuk program ini tapi kami tidak mengendahkan langsung apa yang disampaikan Adib sebab masa itu kami sibuk membeleh buku masing-masing. Biasalah kan, kalau free je mesti online FB and masa online tu jugaklah si Adib mesti IM saya. Biasanya bile die IM mesti ada kaitan dengan **** tapi kali nie, die bagitahu yang die ambik saya and Amalina sebagai Comitee Catering. Baru saya teringat apa yang die cakap td kat kelas English, kesian kat die tak ada sapa yang nak jd komiti. Jadi saya pun setuju je la, lagipun apa salahnya cari pengalaman tapi Amalina tak nak jadi komiti sbb die dah busy dengan Art Society minggu lepas jadi die nak rest je. Sebagai ganti, Adib ambik Haryati.

Kami kan best friend

 Nie katil roomamate saya after 10 minutes die berangkat pulang
Nie pulak, after 30 minutes die balk, nie la timbunan roti untuk trip,xtahu dah nak letak kat mane..sori ye yunk!!!

Seperti yang dirancang, kami berkumpul di padang tepat pada jam 7.50 ( tapi bkn all participates ade-ada plak yang kate "janji melayu"-bilalah diorg nak brubah nak maju kehadapan ). Ramai juga yang mengeluh sebab suruh kumpul awal2 tapi bertolak jam 9. Biaselah kan dalam tentatif mmg gerak pukul 9 sebab pukul 8, deputy dean IRKH nak bg speech, Ustaz nak bg speech gak, PM nak briefing dulu so, biaselah sume 2 kan macam x pernah join mane2 program plak.

 nie mase speech
Students khusyuk duk dengan speech n briefing before bertolak

Nie pulak, students bergerak menaiki bas masing2 mengikut kumpulan, group 1,2,3,4 naik bas 1,group 5,6,7, bas 2 and group 8,9,10 bas 3. Saya comitee group 9 and Yati 10, jadi kami kenalah jage anak buah masing-masing jadi, kami naik bas 3, tapi bas kami yg mngepalai trip nie..

Seperti yang dirancang, destinasi pertama kami ialah Rumah Bela Insan iaitu satu tempat pemulihan dadah under NGO yang menempatkan penagih2 yang ingin berubah dengan rela hati. Di sana hanya menempatkan 6 orang pelatih sahaja lingkungan usia 35-56 tahun. Pada mulanya bila Adib bagitahu di sana just ade 6 org je n sumenye pelatih yg agak berumur ( topik kami nurturing teens ) dan penagih tegar ada juga yang mengidap HIV Positif.Bila sampai dan tengok sendiri,mereka sebenarnya mesra dan bersedia berkongsi pengalaman mengenai penderitaan menreka semasa menagih.


 Sesi sembang mesra bersama pelatih2,pelbagai pengalaman suka duka yang mereka kongsikan bersama kami

 Ini ialah buku catatan tugasan harian daripada bangun pagi,azan hinggalah malam,untuk memupuk sikap tanggungjawab dan dislin yang tinggi sebagai ketua.

Bergambar di pintu masuk sebelum bergerak ke destinasi seterusnya

Perjalanan ke destinasi kedua hanya mengambil masa lebih kurang 20 minit sahaja. Kami hanya menghabiskan masa selama 1 jam disana untuk mendengar penerangan mengenai Khalifah Institution. Aim mereka, pengasas, program yang mereka jalankan. " Making ourselves GOOD, environment GOOD and world GOOD" Masa saya ke tandas, saya tertarik pada satu sudut masa meneruni tangga...sempat juga saya tangkap gambar






Tak ada apa sangat yang boleh saya kongsikan semasa berada di sana. Ada jugak yang sempat bergambar di hadapan Khalifah Institution.



Memandangkan jam telah menunjukkan 2.30 ptg, kami terus bergerak ke Cheras ke destinasi ke 3 tapi kami singgah dahulu di sebuah masjid di sana untuk menunaikan solat Zuhur.

Mana semua brothers? Kenapa just sisters je...agagaa, mase nie, Adib jd cameraman and brothers yang lain dah naik bas.

Vanue yang ke3 boleh disimpulkan sebagai best moment sebab memang seronok kat sane kami melayan telatah anak-anak kecil. PERNIM ( Persatun Nurul Iman Berhad ) yang diasaskan oleh Hjh Norlina dan juga suaminya. Saya antara yang terawal sampai ke rumah keluarga besar beliau. Agak terperanjat sebab rumahnya kelihatan seperti orang yang berada dengan deco dan perabot2 mewah. Kedatngan kami disambut baik olehnya. Beliau mempunyai 50 orang anak( 7 anak kandung, 43 orang anak angkat yang diambil secara sah-hanya 3 yang mengidap HIV). Tersentuh apabila mendengar luahan hati Mama dan juga pengalaman yang telah beliau lalui. Tidak perlulah saya menulis secara detail. Yang penting, Mama kata xperlu kaya harta kita perlu kaya hati. Allah bg beliau petunjuk dan beliau x pernah susahkan suami dan keluarga untuk menjaga anak-anaknya. Banyak lagi kata-kata yang boleh dijadikan pedoman dan juga inspirasi kepada kita. Setiap anak-anak-nya memunyai ambul masing-masing,saya melihat sendiri salah satunya, di dalamnya saya dapat melihata sijil mengambil anak angkat yang asli, dan kesemua sijil2 anak itu, sijil UPSR,PMR dan pelantikan pengawas. Mama juga selalu kata yang jiran-jiran dan masyarat akan pandang serong jika anak-anak ini nampak selekeh sudahlah mereka terbiar jadi, Mama jadikan mereka seperti anak orang kaya, pakaikan pakaian yang bersih dan sebagainya. Mohd Shafiq, nama seorang anak yang selalu disebut Mama, mendapat 5A dalam UPSR dan sudah 4 kali khatam Quran. Sekarang sedang menuntut di SMK Aminudin Baki. Wah, begitu hebat! Asalnya, Mohd Shafiq seorang anak yang daif, mencari tin kosong untuk mendapatkan sesuap nasi. Ada juga Mama membantu wanita yang mengandung anak luar nikah dan HIV.

 Pintu pagar
 Semasa Mama memberi penerangan

 Beramah mesra dengan anak-anak

 Ada di antara anak-anak ini tidak mahu melepaskan kami pulang

 Betapa ramainya kami,ini mungkin hanya separuh...eh,kasut saya pun ada
 Mama mengambil no telefon ustaz
 Gambar keluarga besar Mama


 Antara anak yang mengidap HIV

 Kami beransur pulang
Sempat juga saya dan Yati bergambar

Terima kasih kepada ustaz Maulana kerana merancang mengenai lawatan ini yang amat menyeronokkan. Walaupun kami ada segunung wang emas tetapi pengalaman tidak boleh dibeli dengan wang ringgit. Lawatan semalam telah membuka mata kami dan juga minda untuk melihat dunia daripada perspektif yang berbeza. Alhamdulillah