Khamis, 26 Mei 2011

Tangan yang mengayun buaian mampu menggoncang dunia janganlah pula menggoncang iman lelaki

Assalamualaikum,


Seperti yang sedia maklum, Hawa dijadikan daripada tulang rusuk Adam. Kenapa tidak dijadikan daripada anggota lain? Hawa bukan dijadikan daripada kaki untuk dipijak dan bukan juga daripada kepala untuk disanjung tetapi daripada tulang rusuk yang sentiasa di sisi Adam untuk menyokong dan menyayangi. SubhanaAllah!!! hebatnya ciptaan Allah. Adam dan Hawa saling memerlukan itulah fitrah kita sebagai manusia, lelaki memerlukan wanita dan begitu juga sebaliknya.


Kaum wanita juga dipandang tinggi dalam agama kita. tiada pula hadis yang menangkis kebolehan wanita dan mencaci mereka. Kenapa tugas untuk mengandung dan melahirkan anak diberikan kepada wanita? Ini kerana dalam diri mereka sudah disemai sikap-sikap sabar, penyayang, pengasih yang tidak ada dalam diri seorang lelaki. Sikap tabah yang dikurniakan kepada kaum wanita ketika mereka menghadapi saat-saat getir melahirkan seorang insan di dunia ini tidak pula dikurniakan kepada kaum lelaki. Lihatlah betapa pentingnya peranan wanita dalam dunia ini sebagai makhluk Allah. Ada pula prasa yang mngatakan "Tangan yang mengayun buaian mampu menggoncang dunia".


Seorang ibu bakal melahirkan doktor, peguam jurutera, jika bukan kerana keberanian, ketabahan wanita, tiadalah semua kepakaran di dunia ini.

Tetapi, janganlah pula, tangan yang mampu menggoncang dunia, menggoncang iman lelaki. Jagalah perhiasanmu wahai wanita, kenakanlah pakaian yang menutup auratmu dna juga sopan. Tidak dapat dinafikan bahwa ramai wanita di Malaysia kini sudah mula berjinak-jinak untuk bertudung berikutan dengan kebanjiran pelbagai jenis fesyen tudung di pasaran hari ini, namun, bertudung sahaja belum tentu anda menutup aurat dengan sempurna. Ya, rambut adalah aurat tetapi tidak guna jika anta bertudung litup tetapi pakaiannya ketat, sendat, jarang dan juga mengenakan warna yang boleh menarik perhatian jantina yang berlawanan. 'Bertudung tetapi seksi', inilah topik yang telah dibincangkan dalam Wanita Hari Ini di TV3 tempoh hari.

Bertudung Tidak Semestinya Menutup Aurat

 1. Baca ini dan fahami ini dahulu.Sabda Rasulullah s.a.w. : "akan datang ummatku di akhir zaman terdiri dari kaum wanita yang mana mereka itu berpakaian dalam keadaan telanjang, di atas kepala mereka berbonggol-bonggol seperti belakang unta. mereka ini dilaknat oleh Allah dan tidak masuk mereka itu ke dalam syurga, serta tidak dapat menghidu baunya. dan sesungguhnya wangian syurga itu di dapati jarak perjalanan lima puluh ribu tahun perjalanan." (sokhih bukhori): Bertudung Tapi Telanjang...


2. Fikir dan ingat kembali wanita-wanita Melayu Islam baik muda atau tua yang pernah anda lihat di majlis-majlis kenduri kahwin hinggalah ke pusat membeli belah. Bagaimana pakaian mereka ? Pernah tak anda ternampak wanita Islam yang berpakaian seperti yang disebutkan di dalam sabda di atas ?? Sudah tentu ramai bukan ??

Begitulah wanita Islam akhir zaman. Wanita Melayu Islam yang tidak risau, tidak takut dan tidak malu untuk tidak bertudung, memakai pakaian jarang, sendat dan ketat mempunyai beberapa alasan yang BENGONG untuk membolehkan perbuatan mereka diterima akal:

1. Tutup aurat semua, sudah pasti masuk syurga ke..? Kamu Tuhan ke..?
2. Tudung labuh pun buat dosa mengumpat orang. Walau kami pakai (seksi), hati kami baik...
3. Pakai jarang ke...ketat ke...itu hak kami. Kalau tak suka, (lelaki) jangan tengok..!!
4. Kami rasa apa yang kami pakai tak seksi. Terpulang pada individu yang memandang kami. Seksi itu subjektif..
5. Walau kami tak bertudung, kami tetap sembahyang dan puasa..
6. Salah ke kami pakai macam ni. Tutup aurat itu bagus. Tapi kami tak mahu jadi hipokrit. Ini adalah diri kami yang sebenar...
7. Suka hati kamilah pakai macam ni. Kami tidak ganggu hidup orang lain...
8. Apa yang kami buat (pakai) adalah antara kami dengan Tuhan..
9. Ini fesyen... tak salah mengikut fesyen...takkan kita mahu ketinggalan zaman..
10. Kami pakai (seksi) macam ni mengikut arahan photographer/ pengarah filem untuk menyesuaikan dengan scene..
11. Bukan kami tidak mahu menutup aurat, cuma masanya belum sampai lagi...tunggu dulu..  

Satu fakta menarik yang perlu sentiasa diingat mengenai tubuh badan wanita. Renung-renungkan soalan-soalan ini.

1. Kenapa wanita sering dijadikan ekploitasi seks di seluruh dunia ?
2. Kenapa wanita sering dikaitkan dengan simbol seks ?
3. Kenapa filem dan gambar lucah lebih memfokuskan kepada wanita ?
4. Kenapa Islam sejak dari dahulu sangat-sangat menjaga kehormatan tubuh badan wanita melalui konsep AURAT ?
5. Kenapa Hawa diciptakan untuk Nabi Adam ?
6. Kenapa wanita diciptakan untuk lelaki ?
7. Apa yang istimewanya tubuh badan wanita yang begitu mempengaruhi nafsu lelaki ?

Itulah kelainan wanita. Hampir keseluruhan tubuh badan wanita mampu merangsang nafsu seks lelaki. Betis dan peha mereka menggoda, punggung serta kemaluan mereka menggoda, pusat dan dada mereka menggoda, wajah cantik mereka memukau jiwa. Ketahuilah bahawa perkara pertama yang lelaki mahukan pada diri wanita adalah seks. Maka pada akhir zaman ini, timbullah isu BERTUDUNG TETAPI TELANJANG. Mereka mengaku berpakaian, tetapi pakaian mereka menampakkan bayangan dan bentuk bahagian tubuh badan mereka yang wajib dilindungi.

TUDUNG TETAPI KAIN BELAH  Boleh nampak betis yang putih melepak apabila mereka berjalan berlenggang-lenggok.Apa gunanya bertudung ?
 Nasihat: Sebab itulah Islam suruh wanita pakai kain lapang yang labuh menutup keseluruhan kaki mereka. 

TUDUNG TETAPI BAJU SENDAT   T-shirt yang dipakai mereka sangat sendat hingga mengikut bentuk pinggang dan dada mereka. Bentuk payudara mereka pun boleh nampak jelas. Apa gunanya bertudung ?
Nasihat: Sebab itulah Islam suruh wanita pakai baju yang lapang dan longgar supaya bentuk pinggang dan payudara mereka tidak kelihatan jelas. 

TUDUNG TETAPI BAJU KURUNG/ KEBAYA JARANG  Pakai baju kurung yang jarang di luar, kemudian pakai anak baju@singlet yang seksi di dalam. Lengan dan bahagian atas dada mereka boleh nampak. Di majlis kenduri kahwin dan hari raya, ramai wanita Islam pakai sebegini. Apa gunanya bertudung ?
Nasihat: Sebab itulah Islam suruh wanita memakai pakaian yang diperbuat daripada fabrik yang lebih tebal supaya tidak tembus dalam.

 TUDUNG + BAJU KURUNG / KEBAYA KETAT  Mereka tempah dan pakai baju kurung atau kebaya sealak-alak badan, betul-betul just nice mengikut saiz bentuk badan mereka. Tidak longgar sedikit pun. Bila berjalan dan duduk boleh nampak bentuk betis, peha, punggung, dada, coli dan seluar dalam mereka akibat terlalu sendat. Fenomena ini banyak dilihat di majlis-majlis kenduri kahwin dan hari raya kita. Apa gunanya bertudung ?
Nasihat: Sebab itulah Islam suruh wanita memakai baju, kain dan seluar yang lapang dan longgar supaya lebih mudah bergerak, di samping memelihara maruah.

 TUDUNG TETAPI BAJU SENDAT + SINGKAT  Sudahlah pakai T-shirt yang sendat, singkat dan pendek pula tu. Hanya di atas paras punggung mereka. Bila berjalan dan berdiri boleh nampak bentuk bulat punggung mereka. Apa gunanya bertudung ?
Nasihat: Sebab itulah Islam suruh wanita melabuhkan baju mereka sehingga bawah paras punggung supaya dapat melindungi bentuk punggung mereka dari dilihat jelas oleh lelaki.

 TUDUNG TETAPI PAKAI LEGGING  Ini adalah kontras paling BENGONG zaman kini. Tudung pakai, kononnya mahu menutup aurat. Kadangkala baju pun sudah tutup aurat. Satu masalah besarnya ialah mereka pakai LEGGING pula di bawah. Bila sudah pakai LEGGING, maka lelaki akan nampak jelas bentuk betis dan peha mereka kerana LEGGING itu sangat ketat. Kalau pakai baju singkat, boleh nampak alur seluar dalam mereka. Kalau fabrik legging itu nipis sangat, boleh nampak warna kulit peha mereka. Aduhai....apa gunanya bertudung ?
 Nasihat: Sebab itulah Islam suruh wanita pakai kain atau seluar yang lapang dan longgar untuk melindungi bentuk betis, peha dan punggung mereka apabila di luar.  

TIDAK SALAH BERFESYEN, TETAPI JAUHKAN DIRI DARI PAKAIAN YANG JARANG, SENDAT, SINGKAT DAN KETAT. APAKAH PAKAIAN YANG MEMBEZAKAN SEORANG WANITA YANG DIPANDANG DENGAN RASA HORMAT DAN SEORANG WANITA YANG DIPANDANG DENGAN PENUH NAFSU SERAKAH ? MANA SATU PILIHAN ANDA ?  :
Bertudung tapi...Tak Faham Aurat

Kaum lelaki juga jangan pula anda lepas tangan sahaja jika melihat sahabat, dan kaum keluarga anda melakukan perkara di atas. Adakah anda tahu bahawa lelaki yang bergelar ayah, abang dan adk kepada seorang perempuan yang tidak menutup aurat mereka dengan sempurna dan anda tidak pula menegur mereka, anda juga akan menerima dosa yang sama. Dan wahai perempuan pula, sayangkah anda kepada ayah, abang dan adik anda? Jika anda tidak menutup aurat anda dengan sempurna, anda sebenarnya telah menarik orang yang anda sayang bersama-sama ke dalam neraka. Adakah sanggup anda menarik orang yang anda sayang bersama-sama anda ke dalam neraka?

Ayuh saudaraku sekalian, janganlah kita sekali-kali mencuba untuk menempatkan diri kita ke dalam neraka jahanam. Keadaanya telah diceritakan Allah dalam Al-Quran. Sanggupkah kita hadapinya? Fikir-fikirkanlah. Dunia hanyalah sempadan dan juga satu tempat persinggahan sebelum kita tiba ke destinasi yang hendak dituju. Kita bagaikan perantau yang datang hanya untuk mengumpul bekalan sebelum kita kembali. Assalamualaikum....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Halaman

Tangan yang mengayun buaian mampu menggoncang dunia janganlah pula menggoncang iman lelaki

Assalamualaikum,


Seperti yang sedia maklum, Hawa dijadikan daripada tulang rusuk Adam. Kenapa tidak dijadikan daripada anggota lain? Hawa bukan dijadikan daripada kaki untuk dipijak dan bukan juga daripada kepala untuk disanjung tetapi daripada tulang rusuk yang sentiasa di sisi Adam untuk menyokong dan menyayangi. SubhanaAllah!!! hebatnya ciptaan Allah. Adam dan Hawa saling memerlukan itulah fitrah kita sebagai manusia, lelaki memerlukan wanita dan begitu juga sebaliknya.


Kaum wanita juga dipandang tinggi dalam agama kita. tiada pula hadis yang menangkis kebolehan wanita dan mencaci mereka. Kenapa tugas untuk mengandung dan melahirkan anak diberikan kepada wanita? Ini kerana dalam diri mereka sudah disemai sikap-sikap sabar, penyayang, pengasih yang tidak ada dalam diri seorang lelaki. Sikap tabah yang dikurniakan kepada kaum wanita ketika mereka menghadapi saat-saat getir melahirkan seorang insan di dunia ini tidak pula dikurniakan kepada kaum lelaki. Lihatlah betapa pentingnya peranan wanita dalam dunia ini sebagai makhluk Allah. Ada pula prasa yang mngatakan "Tangan yang mengayun buaian mampu menggoncang dunia".


Seorang ibu bakal melahirkan doktor, peguam jurutera, jika bukan kerana keberanian, ketabahan wanita, tiadalah semua kepakaran di dunia ini.

Tetapi, janganlah pula, tangan yang mampu menggoncang dunia, menggoncang iman lelaki. Jagalah perhiasanmu wahai wanita, kenakanlah pakaian yang menutup auratmu dna juga sopan. Tidak dapat dinafikan bahwa ramai wanita di Malaysia kini sudah mula berjinak-jinak untuk bertudung berikutan dengan kebanjiran pelbagai jenis fesyen tudung di pasaran hari ini, namun, bertudung sahaja belum tentu anda menutup aurat dengan sempurna. Ya, rambut adalah aurat tetapi tidak guna jika anta bertudung litup tetapi pakaiannya ketat, sendat, jarang dan juga mengenakan warna yang boleh menarik perhatian jantina yang berlawanan. 'Bertudung tetapi seksi', inilah topik yang telah dibincangkan dalam Wanita Hari Ini di TV3 tempoh hari.

Bertudung Tidak Semestinya Menutup Aurat

 1. Baca ini dan fahami ini dahulu.Sabda Rasulullah s.a.w. : "akan datang ummatku di akhir zaman terdiri dari kaum wanita yang mana mereka itu berpakaian dalam keadaan telanjang, di atas kepala mereka berbonggol-bonggol seperti belakang unta. mereka ini dilaknat oleh Allah dan tidak masuk mereka itu ke dalam syurga, serta tidak dapat menghidu baunya. dan sesungguhnya wangian syurga itu di dapati jarak perjalanan lima puluh ribu tahun perjalanan." (sokhih bukhori): Bertudung Tapi Telanjang...


2. Fikir dan ingat kembali wanita-wanita Melayu Islam baik muda atau tua yang pernah anda lihat di majlis-majlis kenduri kahwin hinggalah ke pusat membeli belah. Bagaimana pakaian mereka ? Pernah tak anda ternampak wanita Islam yang berpakaian seperti yang disebutkan di dalam sabda di atas ?? Sudah tentu ramai bukan ??

Begitulah wanita Islam akhir zaman. Wanita Melayu Islam yang tidak risau, tidak takut dan tidak malu untuk tidak bertudung, memakai pakaian jarang, sendat dan ketat mempunyai beberapa alasan yang BENGONG untuk membolehkan perbuatan mereka diterima akal:

1. Tutup aurat semua, sudah pasti masuk syurga ke..? Kamu Tuhan ke..?
2. Tudung labuh pun buat dosa mengumpat orang. Walau kami pakai (seksi), hati kami baik...
3. Pakai jarang ke...ketat ke...itu hak kami. Kalau tak suka, (lelaki) jangan tengok..!!
4. Kami rasa apa yang kami pakai tak seksi. Terpulang pada individu yang memandang kami. Seksi itu subjektif..
5. Walau kami tak bertudung, kami tetap sembahyang dan puasa..
6. Salah ke kami pakai macam ni. Tutup aurat itu bagus. Tapi kami tak mahu jadi hipokrit. Ini adalah diri kami yang sebenar...
7. Suka hati kamilah pakai macam ni. Kami tidak ganggu hidup orang lain...
8. Apa yang kami buat (pakai) adalah antara kami dengan Tuhan..
9. Ini fesyen... tak salah mengikut fesyen...takkan kita mahu ketinggalan zaman..
10. Kami pakai (seksi) macam ni mengikut arahan photographer/ pengarah filem untuk menyesuaikan dengan scene..
11. Bukan kami tidak mahu menutup aurat, cuma masanya belum sampai lagi...tunggu dulu..  

Satu fakta menarik yang perlu sentiasa diingat mengenai tubuh badan wanita. Renung-renungkan soalan-soalan ini.

1. Kenapa wanita sering dijadikan ekploitasi seks di seluruh dunia ?
2. Kenapa wanita sering dikaitkan dengan simbol seks ?
3. Kenapa filem dan gambar lucah lebih memfokuskan kepada wanita ?
4. Kenapa Islam sejak dari dahulu sangat-sangat menjaga kehormatan tubuh badan wanita melalui konsep AURAT ?
5. Kenapa Hawa diciptakan untuk Nabi Adam ?
6. Kenapa wanita diciptakan untuk lelaki ?
7. Apa yang istimewanya tubuh badan wanita yang begitu mempengaruhi nafsu lelaki ?

Itulah kelainan wanita. Hampir keseluruhan tubuh badan wanita mampu merangsang nafsu seks lelaki. Betis dan peha mereka menggoda, punggung serta kemaluan mereka menggoda, pusat dan dada mereka menggoda, wajah cantik mereka memukau jiwa. Ketahuilah bahawa perkara pertama yang lelaki mahukan pada diri wanita adalah seks. Maka pada akhir zaman ini, timbullah isu BERTUDUNG TETAPI TELANJANG. Mereka mengaku berpakaian, tetapi pakaian mereka menampakkan bayangan dan bentuk bahagian tubuh badan mereka yang wajib dilindungi.

TUDUNG TETAPI KAIN BELAH  Boleh nampak betis yang putih melepak apabila mereka berjalan berlenggang-lenggok.Apa gunanya bertudung ?
 Nasihat: Sebab itulah Islam suruh wanita pakai kain lapang yang labuh menutup keseluruhan kaki mereka. 

TUDUNG TETAPI BAJU SENDAT   T-shirt yang dipakai mereka sangat sendat hingga mengikut bentuk pinggang dan dada mereka. Bentuk payudara mereka pun boleh nampak jelas. Apa gunanya bertudung ?
Nasihat: Sebab itulah Islam suruh wanita pakai baju yang lapang dan longgar supaya bentuk pinggang dan payudara mereka tidak kelihatan jelas. 

TUDUNG TETAPI BAJU KURUNG/ KEBAYA JARANG  Pakai baju kurung yang jarang di luar, kemudian pakai anak baju@singlet yang seksi di dalam. Lengan dan bahagian atas dada mereka boleh nampak. Di majlis kenduri kahwin dan hari raya, ramai wanita Islam pakai sebegini. Apa gunanya bertudung ?
Nasihat: Sebab itulah Islam suruh wanita memakai pakaian yang diperbuat daripada fabrik yang lebih tebal supaya tidak tembus dalam.

 TUDUNG + BAJU KURUNG / KEBAYA KETAT  Mereka tempah dan pakai baju kurung atau kebaya sealak-alak badan, betul-betul just nice mengikut saiz bentuk badan mereka. Tidak longgar sedikit pun. Bila berjalan dan duduk boleh nampak bentuk betis, peha, punggung, dada, coli dan seluar dalam mereka akibat terlalu sendat. Fenomena ini banyak dilihat di majlis-majlis kenduri kahwin dan hari raya kita. Apa gunanya bertudung ?
Nasihat: Sebab itulah Islam suruh wanita memakai baju, kain dan seluar yang lapang dan longgar supaya lebih mudah bergerak, di samping memelihara maruah.

 TUDUNG TETAPI BAJU SENDAT + SINGKAT  Sudahlah pakai T-shirt yang sendat, singkat dan pendek pula tu. Hanya di atas paras punggung mereka. Bila berjalan dan berdiri boleh nampak bentuk bulat punggung mereka. Apa gunanya bertudung ?
Nasihat: Sebab itulah Islam suruh wanita melabuhkan baju mereka sehingga bawah paras punggung supaya dapat melindungi bentuk punggung mereka dari dilihat jelas oleh lelaki.

 TUDUNG TETAPI PAKAI LEGGING  Ini adalah kontras paling BENGONG zaman kini. Tudung pakai, kononnya mahu menutup aurat. Kadangkala baju pun sudah tutup aurat. Satu masalah besarnya ialah mereka pakai LEGGING pula di bawah. Bila sudah pakai LEGGING, maka lelaki akan nampak jelas bentuk betis dan peha mereka kerana LEGGING itu sangat ketat. Kalau pakai baju singkat, boleh nampak alur seluar dalam mereka. Kalau fabrik legging itu nipis sangat, boleh nampak warna kulit peha mereka. Aduhai....apa gunanya bertudung ?
 Nasihat: Sebab itulah Islam suruh wanita pakai kain atau seluar yang lapang dan longgar untuk melindungi bentuk betis, peha dan punggung mereka apabila di luar.  

TIDAK SALAH BERFESYEN, TETAPI JAUHKAN DIRI DARI PAKAIAN YANG JARANG, SENDAT, SINGKAT DAN KETAT. APAKAH PAKAIAN YANG MEMBEZAKAN SEORANG WANITA YANG DIPANDANG DENGAN RASA HORMAT DAN SEORANG WANITA YANG DIPANDANG DENGAN PENUH NAFSU SERAKAH ? MANA SATU PILIHAN ANDA ?  :
Bertudung tapi...Tak Faham Aurat

Kaum lelaki juga jangan pula anda lepas tangan sahaja jika melihat sahabat, dan kaum keluarga anda melakukan perkara di atas. Adakah anda tahu bahawa lelaki yang bergelar ayah, abang dan adk kepada seorang perempuan yang tidak menutup aurat mereka dengan sempurna dan anda tidak pula menegur mereka, anda juga akan menerima dosa yang sama. Dan wahai perempuan pula, sayangkah anda kepada ayah, abang dan adik anda? Jika anda tidak menutup aurat anda dengan sempurna, anda sebenarnya telah menarik orang yang anda sayang bersama-sama ke dalam neraka. Adakah sanggup anda menarik orang yang anda sayang bersama-sama anda ke dalam neraka?

Ayuh saudaraku sekalian, janganlah kita sekali-kali mencuba untuk menempatkan diri kita ke dalam neraka jahanam. Keadaanya telah diceritakan Allah dalam Al-Quran. Sanggupkah kita hadapinya? Fikir-fikirkanlah. Dunia hanyalah sempadan dan juga satu tempat persinggahan sebelum kita tiba ke destinasi yang hendak dituju. Kita bagaikan perantau yang datang hanya untuk mengumpul bekalan sebelum kita kembali. Assalamualaikum....