Ahad, 30 Januari 2011

Allah sayang kita sebagai hambaNya

Assalamualaikum
6.09pm
Khadijah College 428, Atas katil


Suasana hari ini agak suram memandangkan daripada pagi tadi hujan. Kain di ampaian pun x kering-kering, yang dah kering basah balik kena tempias hujan. Hujan kan rezeki dapat menyuburkan tanaman dan sebagainya.

Tapi kadang2 dengan hujan juga mendatangkan musibah such as banjir. Tapi hujan hari ini membuatkan kami 3 sekawan terperap dalam bilik je nak pegi beli mknn pun liat sampai perut berkerongcong minta diisi. Kalau dah malas, ade la sorang yg akan bg cadangan suh call McD. Oh noooo... Ari 2 saya dah dpt tahan diri saya tgk diorg duk mkn McD hope kalo diorg nie nak waste money diorg tuk McD, saya dapat la tahan diri k.

Ini pun salah satu ujian yang Allah turunkan kepada hambaNya. Kan ujian yang Allah turunkan berbeza-beza mengikut situasi. Manusia selalu sahaja diuji, tidak kira masa senang dan susah. Kalau kite senang, Allah akan senangkan kita lagi, kalau kita susah Allah akan susahkan kita lagi. Maksudnya, kalau kita kaya, Allah akan melipat gandakan kekayaan kita, kita pula sebagai manusia perlulah memastikan yang harta itu dihabiskan ke jalan Allah dan tidak mudah alpa dengan segala kesenangan yang dikurniakan. Yang susah pula akan semakin susah agar mereka tidak lupa akan Allah. Memohon segalanya daripada Allah, bukannya dari orang lain dan juga perlu berusaha agar dapat keluar daripada kesusahan. Pokok pangkalnya, jika kita mempunyai iman yang utuh, insyaAllah kita akan sentiasa mengingati Allah dalam ape jua keadaan.

Saya telah mem'block' seorang kawan sekelas saya di Fb petang tadi. 

 Kan saya dah kata td yang ujian Allah datang dalam pelbagai bentuk sesuai dengan keadaan kita. Memandangkan 'dia' adalah seorang pria yang sangat baik (siasatan menerusi Fb), telah berputik di hati untuk mengenali 'dia' dengan lebih dekat. Melalui ayat-ayat dan bait2 kate2nya, 'dia' seperti membuka jalan lebih kurang macam buat saya rase 'dia' pun suka saya. Ya Allah!!!... Ini semua ujian daripadaMu. Dengan itu, saya perlu bertindak agar semua ini tidak berlanjutan maka saya bertindak dengan mem'block' Fb 'dia'. Saya da fikir masak2, sebab Fb saja medium tuk kami berhubung, kalau handphone mmg berat nak reply msg sbb saya pakai maxis dan 'dia' pakai celcom. Lagipun 'dia' sudah nak ke Gombak, tiada perkara penting yang nak ditanya dan kami tak kan jumpa lagi melainkan esok dan isnin depan. Kadang-kadang memang ada terfikir apa yang saya buat nie telah memutuskan hubungan persahabatan tapi ape gune bersahabat kalau xde motif yang jelas dan timbul perasaan tidak selesa. Kalau lah kita blh nampak syaitan, saya nak je ketuk2 diorg nie. Sebab diorg lah saya hampir tersungkur lagi. =) Allah kan ada. Setiap penyakit mesti ada penawarnya. Syaitan juga ada pelbagai cara untuk menghasut dan mnggoda anak Adam untuk melakukan kejahatan sekali gus akan membawa kita ke neraka. Allah kan ada. Jom rilex dengar lagu Maher Zain,,InshaAllah malay version...baru download tadi...blh tahan la Maher Zain nyanyi dlm bm...sweet...asyik kite just duk wat lgu English..now, ade artis yg cuba raih peminat dgn tuka lagu diorg dlm bm...sweet la..saya bg 5 stars...=) enjoy ya..Wassalam



video

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Halaman

Allah sayang kita sebagai hambaNya

Assalamualaikum
6.09pm
Khadijah College 428, Atas katil


Suasana hari ini agak suram memandangkan daripada pagi tadi hujan. Kain di ampaian pun x kering-kering, yang dah kering basah balik kena tempias hujan. Hujan kan rezeki dapat menyuburkan tanaman dan sebagainya.

Tapi kadang2 dengan hujan juga mendatangkan musibah such as banjir. Tapi hujan hari ini membuatkan kami 3 sekawan terperap dalam bilik je nak pegi beli mknn pun liat sampai perut berkerongcong minta diisi. Kalau dah malas, ade la sorang yg akan bg cadangan suh call McD. Oh noooo... Ari 2 saya dah dpt tahan diri saya tgk diorg duk mkn McD hope kalo diorg nie nak waste money diorg tuk McD, saya dapat la tahan diri k.

Ini pun salah satu ujian yang Allah turunkan kepada hambaNya. Kan ujian yang Allah turunkan berbeza-beza mengikut situasi. Manusia selalu sahaja diuji, tidak kira masa senang dan susah. Kalau kite senang, Allah akan senangkan kita lagi, kalau kita susah Allah akan susahkan kita lagi. Maksudnya, kalau kita kaya, Allah akan melipat gandakan kekayaan kita, kita pula sebagai manusia perlulah memastikan yang harta itu dihabiskan ke jalan Allah dan tidak mudah alpa dengan segala kesenangan yang dikurniakan. Yang susah pula akan semakin susah agar mereka tidak lupa akan Allah. Memohon segalanya daripada Allah, bukannya dari orang lain dan juga perlu berusaha agar dapat keluar daripada kesusahan. Pokok pangkalnya, jika kita mempunyai iman yang utuh, insyaAllah kita akan sentiasa mengingati Allah dalam ape jua keadaan.

Saya telah mem'block' seorang kawan sekelas saya di Fb petang tadi. 

 Kan saya dah kata td yang ujian Allah datang dalam pelbagai bentuk sesuai dengan keadaan kita. Memandangkan 'dia' adalah seorang pria yang sangat baik (siasatan menerusi Fb), telah berputik di hati untuk mengenali 'dia' dengan lebih dekat. Melalui ayat-ayat dan bait2 kate2nya, 'dia' seperti membuka jalan lebih kurang macam buat saya rase 'dia' pun suka saya. Ya Allah!!!... Ini semua ujian daripadaMu. Dengan itu, saya perlu bertindak agar semua ini tidak berlanjutan maka saya bertindak dengan mem'block' Fb 'dia'. Saya da fikir masak2, sebab Fb saja medium tuk kami berhubung, kalau handphone mmg berat nak reply msg sbb saya pakai maxis dan 'dia' pakai celcom. Lagipun 'dia' sudah nak ke Gombak, tiada perkara penting yang nak ditanya dan kami tak kan jumpa lagi melainkan esok dan isnin depan. Kadang-kadang memang ada terfikir apa yang saya buat nie telah memutuskan hubungan persahabatan tapi ape gune bersahabat kalau xde motif yang jelas dan timbul perasaan tidak selesa. Kalau lah kita blh nampak syaitan, saya nak je ketuk2 diorg nie. Sebab diorg lah saya hampir tersungkur lagi. =) Allah kan ada. Setiap penyakit mesti ada penawarnya. Syaitan juga ada pelbagai cara untuk menghasut dan mnggoda anak Adam untuk melakukan kejahatan sekali gus akan membawa kita ke neraka. Allah kan ada. Jom rilex dengar lagu Maher Zain,,InshaAllah malay version...baru download tadi...blh tahan la Maher Zain nyanyi dlm bm...sweet...asyik kite just duk wat lgu English..now, ade artis yg cuba raih peminat dgn tuka lagu diorg dlm bm...sweet la..saya bg 5 stars...=) enjoy ya..Wassalam



video